Machete Lite: Střih a spojování videa rychle a zdarma

Máte několik jednoduchých video souborů, které chcete bez nějaké větší námahy či náročnosti v krátkosti prostříhat a propojit? Není na to třeba složitých a drahých editorů.

Ačkoli by k tomu mohl název svádět, nejedná se o umírněnou podobu filmu od Roberta Rodrigueze, ale o jednoduchý stříhací program, který lze ve verzi Lite užívat bezplatně. Machete podporuje pro editaci video formáty AVI a WMV, takže případné konverze, úpravy kvality apod. budete muset dělat jinde. Zde jsou k dispozici pouze ořezy, střihy a slučování.

Malé okno, několik tlačítek

Program Machete je velice malý a jednoduchý. Skládá se z jediného okna, v němž je dominantní náhled na vybrané video, základní okénko s informacemi o použitém formátu a jeho kvalitě a několik ovládacích prvků pro přehrávání. Kromě toho ale můžete umisťováním značek a pohybem jezdce označovat určité úseky stopy.

sshot-1.png
Základní náhled a přehrávání vloženého videa.

S takto vybranou částí videa můžete dále manipulovat, tedy konkrétně sekvenci vyjmout, kopírovat, vložit nebo úplně vymazat. Pracovat se dá vždy pouze s jedním úsekem, což vzhledem k ovládání je stejně jediná možnost, jak nezpůsobovat u uživatele zmatek. Díky tomu video zkrátíte, vystřihnete nechtěné pasáže nebo poněkud tvrdým způsobem vložíte vybranou část.

sshot-2.png
Vkládání značek pro označení sekvence.

Spojování a další dovednosti

Tvrdým způsobem je myšleno to, že zde chybí možnost vkládání jakýchkoli přechodů, takže změna scén trochu bije do očí. Obdobným způsobem můžete ke stávajícímu videu přilepit další a další videa, přehazovat či vystřihávat jednotlivé sekvence a utvořit tak jeden kompaktní soubor, který není nutné znovu enkódovat.

sshot-3.png
Informace o druhém vloženém videu.

Jako bonus ještě v Machete naleznete funkce pro ukládání obrázků z videa, editování tagů či odstraňování zvukové stopy. Jak již bylo zmíněno verze Lite je zdarma. Můžete si ale připlatit za pokročilejší, která krom širší nabídky funkcí především podporuje mnohem více formátů videa, takže odpadne nutnost využívat pro konverzi jiné programy.

sshot-4.png
Editování tagů.

Stáhnout Machete Lite, freeware (1,4 MB)

Diskuze (5) Další článek: Microsoft Surface byl supertajný projekt vyvíjený v podzemním bunkru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,