MacBook: nástupce iBooku s Intelem

Apple po několika „falešných poplaších“ v úterý uvedl nejnovější přírůstek do své rodiny počítačů Mac – ovšem tak jako všechny modely uvedené od ledna, i MacBook již obsahuje procesor Intel Core. Nový přenosný počítač doplňuje profesionální řadu MacBook Pro o notebook určený primárně pro běžné uživatele, ale jistě zaujme i méně náročné profesionály.

Zaujmout profesionály může například i tím, že stejně jako ostatní Macy s procesy Intel umožňuje plnohodnotně používat jak Mac OS X, tak Windows či jiné operační systémy. Apple nahrazením řady iBook poněkud narušil „i-filozofii“, kdy „i“ na počátku označovalo „consumer“ řadu, tedy iMac, iBook, iPod. Ovšem je také pravdou, že MacBook je svým větším bratříčkům MacBook Pro podobnější o něco více, než byly iBooky podobné PowerBookům.

Nové MacBooky jsou postavené kolem 13“ širokoúhlého displeje s rozlišením 1280 × 800 bodů, a na rozdíl od doposud používaných displejů to je „lesklý“ (glossy) displej, který poskytuje mnohem větší jas a živější barvy, ovšem také může více odrážet své okolí, resp. uživatele před ním sedícího. Každopádně nový displej poskytuje rozhodně větší pracovní plochu, než v iBoocích doposud používané obrazovky s rozlišením 1024 × 768.

Díky širšímu displeji se také změnily rozměry notebooku (32,5 × 22,7 × 2,75 cm – š × h × v oproti 28,4 × 23,1 × 3,4 cm u 12“ iBooku), MacBook je sice širší, ale nižší a kratší. Váha je 2,36 kg (iBook 12“ měl 2,2 kg). Základní designérské prvky zůstaly obdobné jako u iBooku a kovových MacBooků Pro, tělo je plastové a po dlouhé době Apple dává na výběr také v barvách - kromě bílého provedení je možné mít rovněž černý MacBook (a připlatit si za něj...). Mezi změny které zaujmou na první pohled patří nová klávesnice, u které se zdá, že má menší klávesy (resp. mezery mezi klávesami – „aktivní“ plocha kláves je asi shodná, neboť dosavadní klávesnice mají sice čtvercové klávesy, jejich boky jsou ale silně zkosené) než doposud, ovšem potvrdit to jistě bude možné až při důkladnějším porovnání.

Zdá se však nesmyslné, aby u MacBooku, jehož tělo je širší než u iBooku, byly horší, pro uživatele méně pohodlné klávesnice. Design klávesnice je však rozhodně odlišný, doufejme, že to bude změna jen k lepšímu. Zaujme rovněž otevírání víka - nenajdeme zde žádné tlačítko, které by uvolnilo západky, víko se prostě zvedne, jako u běžného „véčkového“ mobilu. Asi rovněž až při osobním vyzkoušení zjistíme, zda v zavřené poloze bude víko držet pouze nějaký mechanismus kloubů, nebo Apple začal více využívat magnety, které si v poslední době oblíbil.

Mezi další snadno viditelné novinky patří kamerka iSight ve víku a IR příjímač v dolní části MacBooku – ovšem ten je připraven pro dálkové ovládání „media centra“ Front Row, nikoliv pro komunikaci s mobilními telefony. Stejně jako u MacBooku Pro i zde Apple použil svůj nový konektor napájení MagSafe, který zabraňuje vylomení konektoru napájení, či strhnutí počítače na zem za napájecí šňůru – díky použití magnetů se při určitém tahu prostě odpojí.

Ovšem nejdůležitější novinky se samozřejmě skrývají uvnitř. Srdcem MacBooku je procesor Intel Core Duo na frekvencích 1,83 a 2 GHz, doplnění 512 MB DDR2 RAM (bohužel 2 × 256 MB, což zbytečně komplikuje, resp. prodražuje upgradování paměti). Stejně jako u stolního „prcka“ Mac mini, i zde je jen grafický procesor Intel GMA 950 se sdílenou 64 MB pamětí, který je součástí čipsetu Intelu, na kterém je MacBook vystavěn. V praxi to znamená výrazně horší výkon v 3D, než u současných samostatných grafických čipů (poslední generace iBooku měla ATI Mobility Radeon 9550 s 32 MB VRAM, ten by měl být výkonem GMA 950 překonán).

Kvůli sdílení paměti s RAM uživatel přijde o část paměti pro systém a aplikace, Apple tvrdí, že to bude minimálně 80 MB, tedy pro systém a aplikace zbude 432 MB. Osobně nejsem velkým přítelem tohoto řešení, použití libovolného současného plnohodnotného grafického čipu se samostatnou pamětí by MacBook zlepšilo. Mimochodem, MacBook podporuje připojení externích displejů přes DVI, až do rozlišení 1920 × 1200 bodů, ovšem převodník mini-DVI na DVI je nutné dokoupit.

Dále počítač disponují v podstatě již obvyklými funkcemi, jako je 1x FireWire 400, 2x USB 2.0, gigabitový ethernet, WiFI b/g (neboli AirPort Extreme), Bluetooth 2.0 či vstup a výstup zvuku, vždy kombinovaný analogový a digitální.  MacBook nedisponuje slotem pro Express Card, tedy nástupce PCMCIA.

Určité otázky jistě budou kolem výdrže baterie, podobně jako u velkých MacBook Pro totiž Apple neudává předpokládanou výdrž baterií. Je to škoda, kdysi Apple v tomto směru udával tón, dnes jako by se za výdrž baterií snad i styděl. (Update: výdrž baterie by podle údajů výrobce měla být až 6 hodin.)

Apple celkem nabízí tři modely MacBooku – dva bílé, s rychlostí 1,83 a 2,0 GHz, a jeden černý na 2,0 GHz. Kromě rychlosti se od sebe liší také kapacitou disku – 60 GB pro bílé, 80 GB pro černý, a optickou mechanikou, kdy 2,0 GHz modely mají DVD+-RW (ne DL), pomalejší model pouze combo. A rovněž je rozdílná cena – nejlevnější verze stojí 1099 USD, bílý na 2 GHz je za 1299 USD a černý, který se liší pouze větším diskem a barvou, za 1499 USD. Inu, za luxus (černou barvu :) je nutné si připlatit. MacBooky jsou v USA a západní Evropě dostupné v podstatě okamžitě, proto by mohly být i v ČR dostupné poměrně brzy.

Součástí softwarové výbavy je pochopitelně aktuální verze Mac OS X 10.4 Tiger, iLife `06 a další aplikace (a nelze zapomenout ani na hardwarový doplněk, již zmíněné dálkové ovládání pro Front Row).

Mimochodem, za zmínku stojí, že spolu s uvedením MacBooku dostaly všechny dosavadní 15“ MacBooky Pro rychlostní upgrade – pomalejší verze nyní běží na 2,0 GHz, rychlejší na 2,16 GHz, k tomu je možné si na přání nechat dodat model s lesklým displejem.

Diskuze (34) Další článek: Další služba Seznamu: encyklopedie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,