Mac OS X startuje

Dnes bude zahájen prodej konečné verze nového Mac OS X. Při startu mu nicméně chybí několik pro mnohé důležitých vlastností.
Dnes bude zahájen prodej konečné verze nového Mac OS X. Při startu mu nicméně chybí několik pro mnohé důležitých vlastností.

MacOS X je pro Apple po dlouhých letech opravdu přelomovým operačním systémem. Původní již v roce 1984 představený okénkový systém byl pochopitelně neustále vylepšován, ale Mac OS X je systémem napsaným zcela nově. O tomto novém systému se již psalo poměrně hodně. Proto je stručná rekapitulace. Mac OS X je proti předchůdcům postaven na jádru Unixu a měl by tak přinést výrazné zvýšení stability, současně přináší zcela přepracované uživatelské rozhraní s kódovým označením Aqua. To je postaveno především na možnostech současných grafických karet a procesorů, prostředí je tedy hodně animované, současně ale velmi orientované na ergonomii práce.

Bohužel kvůli dodržení plánovaného termínu uvedení Mac OS X se do nyní nabízené verze nedostala podpora vypalování CD či DVD a možnost přehrávání DVD disků. To by tak mnoho nevadilo, kdyby právě v poslední době Apple neakcelerovala právě tyto nové schopnosti svých operačních systémů. Nové Apply se prodávají právě s vypalovačkami CD disků případně i DVD-R mechanikami. Mac OS X jejich podporu ale získá až za pár měsíců ve chvíli, kdy se začne dodávat předinstalovaný na nové počítače. Do té doby bude Mac OS X dodávaný netradičně za jednu cenu i s předchozím Mac OS 9.1, který půjde nainstalovat jako další systém na počítač. Pokud tedy budete potřebovat vypalovačku nebo DVD, nabootujete si starší verzi operačního systému. Již tak nepříjemné nepohodlí tohoto postupu zvyšuje i odlišné prostředí nového systému, kdy musíte přebíhat mezi různými styly. Mac OS X se umí přepnout i do klasického vzhledu, pak ale nevyužijete jeho rozšířené možnosti.

Uživatelé zatím také protestují, že kompatibilita a rychlost starých aplikací v novém prostředím není úplně dokonalá. Přece jen se jedná o úplně nový systém a i přes péči Applu jsou zatím některé aplikace raději v Mac OS 9.1. To se ale bude postupně zlepšovat, jak se budou objevovat aplikace čistě jen pro Mac OS X.

Do nově prodávaných počítačů by se měl dostat Mac OS X v průběhu několika měsíců s tím, že jeho nyní chybějící vlastnosti již budou doplněny. Důvody pro uvedení systému s omezenou sadou funkcí jsou především dva. Apple se rozhodl, že dá prioritu vypalovacím funkcím v předchozím systému, aby mohl uvést nové modely počítačů. Proto se na vypalovací funkce v Mac OS X dostane až nyní. Druhým důvodem je to, že Apple musel systém nutně uvést na trh, ačkoli se přímo na finančních výsledcích zatím výrazně podílet asi nebude, jde zde především o psychologickou výhodu.

Mac OS X se dnes začne v Americe prodávat samostatně za 130 dolarů. U nás bude prodej Mac OS X oficiálně zahájen od 2. dubna na výstavě AppleExpo 2001, která proběhne v rámci výstavy ITC/Interkamera. Cena bude 5400 bez DPH. Pochopitelně se tedy můžete na Mac OS X podívat na zmiňované výstavě, kde vám ho jistě rádi předvedou.

Diskuze (6) Další článek: PDA novinky: Handspring chce v Európe poraziť Palm, Linux už aj v PDA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,