Mac OS X 10.6 Snow Leopard: jaký je nový systém Applu

Nový operační systém pro počítače Apple může podle názvu působit jen jako lehké vylepšení. Přináší však velké změny v jádře, spoustu nových funkcí a upravený design.

Výkon v grafech

Pro názornější představu o vylepšeních Snow Leoparda přidávám také pár grafů z testů. Výsledky těchto testů byly převzaty z webu Gizmodo, jehož redaktoři měli díky velkému počtu Maců v redakci možnost důkladnějšího otestování.

Snow_Leopard_jpgs.jpg

Oba testovací stroje ukázaly znatelné zrychlení při otevírání obřích obrázků o velikosti 35 MB a šířce 20 000 pixelů. Je třeba zmínit také to, že zatímco starší Leopard načítal obrázky postupně, nový Snow Leopard je načítal paralelně (tedy všechny zároveň).

Snow_Leopard_photoshop.jpg

Aplikovaný Photoshop skript s názvem Driver Heaven (více informací zde) neukázal téměř žádný rozdíl mezi výkonem Snow Leopardu a staršího Leopardu. Na vině je samozřejmě prozatímní absence optimalizace Photoshopu pro nový systém od Apple. Současná verze CS4 je sice podle Adobe plně kompatibilní s novým Mac OS X, avšak na plné využití jeho potenciálu si budeme muset počkat do příštích verzí.

Snow_Leopard_cpu.jpg

Při tomto testu byl puštěn trailer filmu Avatar ve FullHD rozlišení a zkoumalo se, nakolik bude vytížen procesor. Nejlépe z tohoto testu vyšel dle očekávání QuickTime X ve Snow Leopardu. Dokonce i na hardware, který nepodporuje H.264 standard, byla znatelná menší zátěž procesoru při použití nové verze QuickTimu v novém systému.

Snow_Leopard_grafy.jpg 

Geekbench je benchmark software pro počítače Mac testující výkon procesoru a pamětí. Geekbench v tomto případě, dá se řící, potvrdil slova Applu o znatelném zrychlení oproti předchozímu systému Leopard, ale také oproti 32bitovému systému obecně.

Snow_Leopard_Xbench.jpg

Xbench je starší benchmark software, který testuje celý systém od procesorů, přes grafickou kartu až po pevné disky. Bohužel výkon v OpenGL byl na 13” MacBooku Pro poloviční oproti staršímu Leopardu, což mělo za následek propad skóre.

Snow_Leopard_doba_instalace.jpg 

Doba instalace byla v případě Snow Leopardu o 30% nižší, což představuje příjemnou půlhodinku. Při smrsknutí systému z 16 GB na cca 9 GB je to pochopitelné.

Snow_Leopard_zipping.jpg

Zabalení souboru použitého pro QuickTime test ukázalo značné zrychlení Snow Leopardu oproti jeho staršímu bratříčkovi.

Snow_Leopard_zaloha.jpg 

Prvotní záloha pomocí Time Machine na externí USB disk byla také rychlejší pod Snow Leopardem.

Snow_Leopard_velikost.jpg

Snow Leopard je snad první operační systém, který má oproti svému předchůdci menší velikost. V Applu to měli samozřejmě usnadněné díky vynechání podpory PowerPC procesorů a nezahrnutí všech ovladačů tiskáren, které byly v Leopardu.

Snow_Leopard_boot.jpg

Čas potřebný pro nabootování byl i přes prohlášení Apple, že Mac se systémem Snow Leopard bude startovat rychleji, vyšší než u Leopardu.

Snow_Leopard_shutdown.jpg

Čas potřebný pro vypnutí počítače je se Snow Leopardem zhruba o vteřinu nižší a dá se říct, že počítač se vypíná okamžitě. Oproti Leopardu však není rozdíl až tak markantní.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,