Mac OS X 10.6 Snow Leopard: jaký je nový systém Applu

Nový operační systém pro počítače Apple může podle názvu působit jen jako lehké vylepšení. Přináší však velké změny v jádře, spoustu nových funkcí a upravený design.

Stacks: konečně doladěno

Poměrně velkých změn se dočkaly Stacks. Tímto názvem je v Mac OS X označován způsob, jak se pohodlně dostat k vašim souborům přímo z docku. Do docku si totiž můžete umístit něco jako zástupce složky, jejíž obsah se po kliknutí zobrazí vámi vybraným způsobem.

Jeden ze způsobů zobrazení pojmenovaný Grid měl ještě v Leopardu pár funkčních nedostatků, které však byly nyní odstraněny. Jde například o spouštění adresářů. Dříve pokud jste ve Stacks klikli na nějakou podsložku, otevřela se tato složka ve Finderu. Nyní můžete přímo v rámci Stacks otevírat podsložky všech úrovní a také se vracet do adresářů o úroveň výše.

stacks_apps.jpg stacks_util.jpg
Ve Stacks už vám nehrozí, že byste otevírat Finder

Druhý problém se objevoval v případě, kdy vaše složka v docku v sobě měla velké množství souborů. Při zobrazení Grid se sice ikonky se zvyšujícím se počtem souborů nejprve zobrazovaly ve více řadách a více sloupcích, ale to bylo limitováno velikostí obrazovky. Po zvýšení počtu souborů nad určitou mez už se ve Stacks nezobrazovaly všechny soubory, ale zobrazilo se, že „X nezobrazených“ lze zobrazit ve Finderu. Nyní je zobrazení Grid vybaveno posuvníkem, který tuto nepříjemnost zdatně eliminuje.

Prohlédněte si Stacks na videu:

Exposé: ještě přehlednější

Další změna se dotkla Exposé, což je utilita pro přepínání mezi okny, kdy se přehledně rozptýlí po obrazovce tak, aby se nepřekrývala, a uživatel si zvolí, na které chce přepnout. Okna se dříve rozptýlila poměrně chaoticky, což bylo ve Snow Leopardu napraveno, takže jsou nyní všechna při použití Exposé zarovnána pěkně přehledně v mřížce. Pokud byste měli problém najít v Exposé to správné okénko, pomůže vám název okna zobrazený pod každým z nich, případně si můžete mezerníkem náhled zvětšit.

SL_expose.jpg 
Exposé je nyní mnohem přehlednější, a tedy ještě použitelnější

Navíc bylo Exposé integrováno do docku. Máte-li otevřeno větší množství aplikací a od každé ještě navíc větší množství oken, nemusíte aktivovat Exposé klasicky a následně mezi všemi okny hledat to správné, ale stačí v docku na danou aplikaci kliknout a chvíli držet. V takovém případě se Vám v Exposé zobrazí pouze okna tohoto programu a vy můžete rychleji přepnout na to, které zrovna chcete.

Ačkoli popis může znít složitě, v praxi jde o velmi intuitivní prvek, na který se snadno zvyká. Prohlédněte si funkci na videu:

QuickTime X: ořízněte video

V části o instalaci jsem sice zmiňoval, že QuickTime 7 je mezi volitelnými součástmi systému, nehrozí však, že byste zůstali bez přehrávače videa, neboť ve Snow Leopardu se nachází nová verze s označením QuickTime X.

Ta byla stejně jako celý Snow Leopard přepsána prakticky od základů. Došlo zejména k optimalizaci pro moderní formáty AAC a H.264. Pokud má váš Mac grafickou kartu nVidia nebo ATI, je schopen ji QuickTime efektivně využívat například při přehrávání videa ve Full HD rozlišení.

quicktimex_clean.jpg quicktimex_fullscreen.jpg
Nová verze QuickTimu vypadá dobře s menu, bez něj i v režimu celé obrazovky

QuickTime X je také vybaven několika novými funkcemi. V nabídce File v horní liště tak nově najdeme možnosti New Movie Recording, New Audio Recording a New Screen Recording.

V prvním případě přijde na řadu integrovaná kamera iSight s mikrofonem, kterými jsou vybaveny všechny Macbooky a iMacy, a můžete tak natočit například vlastní podcast. Druhá možnost využívá čistě jen integrovaného mikrofonu a funkce třetí umožňuje nahrávání dění na ploše. Tímto způsobem jsou také natočena všechna videa v tomto článku.

Přibyla i nabídka Share, díky níž budete moci svá videa sdílet přes YouTube nebo MobileMe, případně si je přesunout přímo do iTunes. U přesunu do iTunes je volba velikosti videa na základě toho, zda jej budete sledovat na iPhonu/iPodu, na Apple TV nebo na Macu. Video je poté konvertováno a uloženo do vaší iTunes knihovny.

quicktimex_itunes_share.png
V jakém formátu si to budete přát?

QuickTime X se tak nabízí jako ideální nástroj pro konvertování videa pro iPhone a iPod a netřeba tak používat řešení třetích stran. Vše je ještě umocněno díky utilitě Perian, která obstarává automatické načtení titulků k videu spouštěnému v QuickTimu a která mimochodem i v aktuální verzi 1.1.4 s tímto přehrávačem videí od Apple funguje.

Aktuální verze Perianu však způsobuje, že po konvertování QuickTimem a uložení do iTunes video nemá obraz, ale běží pouze zvuk a titulky. To bude, doufejme, v této užitečné utilitce opraveno v příští „Snow Leopard ready“ verzi a potom bude možno bez jakýchkoli programů navíc připravovat videa s titulky pro iPhone a iPod. Ale to jsem trošku odbočil, protože Perian samozřejmě s novým Mac OS X nesouvisí.

Poslední novinkou u QuickTimu je možnost ořezat video, jako to umí třeba nový iPhone 3GS. Jednoduše vyberete část videa, kterou chcete ponechat, a celek uložíte.

quicktimex_trim.jpg 
Nechtěné části videa lze v nové verzi snadno ořezat.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,