Mac OS X 10.6 Snow Leopard: jaký je nový systém Applu

Nový operační systém pro počítače Apple může podle názvu působit jen jako lehké vylepšení. Přináší však velké změny v jádře, spoustu nových funkcí a upravený design.
Kapitoly článku

Safari 4: internet na 64 bitech

Je pravděpodobné, že na svém počítači (a nemusí to být ani Mac) používáte Safari ve verzi 4 právě teď. Safari 4 ve Snow Leopardu se však liší tím, že je plně 64bitové, což má za následek rychlejší zpracování JavaScriptu. Další změnou je, že pluginy běží jako samostatné procesy, takže v případě spadnutí pluginu (například Flashe) nespadne celý webový prohlížeč.

Universal Access: mluvící Leopard

Za zmínku stojí také podpora funkcí, které ocení zdravotně postižení uživatelé. Nemám tím na mysli možnost zoomu pomocí scrollování kolečka myši se stisknutou klávesou Control, ale o funkci VoiceOver. Integrovaný hlas Alex nezní téměř vůbec roboticky, jako tomu bývá u různých text-to-speech programů, a tak uživatelé nebudou mít problém vnímat jeho komentování dění na obrazovce, hlášení o tom, které klávesy uživatel tiskne, nebo jeho plynulé čtení textu.

SL_voiceover.png
Nastavení v panelu Universal Access je pěkně přehledné

Ve Snow Leopardu jsou také obsaženy ovladače pro více než 40 braillských řádků, což není nic jiného než dotykové výstupní zařízení pro nevidící.

Úpravy pod kapotou

A jak je to tedy s tím hlavním lákadlem ke koupi, kterým jsou „neviditelné“ změny v systému, jež mají z hardwaru vašeho Macu vytáhnout maximum? Nadmíru dobře. Zatímco bootování i vypínání trvá zhruba stejně dlouho, jako na starším Leopardu, v samotném systému jsem zaznamenal citelné zrychlení (cca o 25-50%) ve všech aspektech. Ať už jde o otvírání aplikací, zálohování pomocí Time Machine, nebo prostě o zatížení hardware při náročných operacích, vždy jsem zaznamenal velké zlepšení oproti staršímu Leopardu (více grafy na konci článku).

Na vyšším výkonu a rychlosti nového systému mají zásluhu hlavně tři věci. První z nich je technologie Grand Central Dispatch (GCD), jenž umožňuje vývojářům efektivně využívat vícejádrových procesorů, které se už několik let nachází ve všech počítačích Mac, pro jejich aplikace.

Druhou technologií je OpenCL umožňující programátorům využívat nevyužitý výpočtový výkon grafických karet a ulehčit tak procesoru. Zatímco totiž současné procesory disponují výkonem v řádech desítek gigaflopů, aktuální grafické karty mají tento výkon v řádech stovek gigaflopů, což je spousta nevyužité výpočetní síly. Právě to by měla technologie OpenCL změnit.

Poslední věcí, která však stojí za nárůstem rychlosti celého systému, je přepsání aplikací obsažených v systému do 64bitového kódu. Ačkoli starší Leopard zvládal bez problémů spouštět 64bitové aplikace třetích stran, plné „64bitovosti“ se Mac OS X dočkal až s verzí Snow Leopard. Kromě systémových knihoven jsou nyní 64bitové i aplikace obsažené v systému.

SL_processes.png
Které programy jsou 64bitové a které ne, se můžete přesvědčit v Activity Monitoru

Jen u jediné aplikace, kde by to člověk očekával, nenajdete v Activity Monitoru „64-bit“, a to u iTunes. Můžeme však předpokládat, že připravovaná verze 9, jejíhož uvedení se s největší pravděpodobností dočkáme už 9. září na akci s názvem It’s only rock and roll, but we like it, tento nedostatek odstraní.

Plného využití potenciálu Snow Leopardu (zejména technologií GCD a OpenCL) se dočkáme až s novými verzemi programu. Nyní v době těsně po uvedení se však vývojáři soustředí hlavně na to, aby aktuální verze jejich aplikací byly se Snow Leopardem alespoň kompatibilní.

To se jim povětšinou daří a v některých případech pro to nemusí ani vynakládat příliš námahy. Většina aplikací, které fungovaly pod starším Leopardem, bude fungovat stejně dobře i pod Snow Leopardem, avšak najdou se i výjimky.

Monstrózní přehled kompatibility aplikací se systémem Snow Leopard najdete zde.

Drobnosti, na které se ještě nedostalo

Změn je samozřejmě mnohem více, a tak ty méně významné zmíním aspoň v bodech:

  • byla přidána nativní podpora Microsoft Exchange umožňující firemním zákazníkům synchronizaci e-mailů, kontaktů a kalendářů
  • některá nastavení v System Preferences byla mírně pozměněna, nastavení pro myš a klávesnici byla rozdělena na dvě samostatné položky
  • v nastavení docku v System Preferences lze zapnout minimalizaci okna do ikony v docku
  • možnost spustit Quick Look ve full screen módu (option+mezerník)
  • chybí podpora souborového systému ZFS
  • screenshoty jsou nově pojmenovávány ve formátu „Screen shot YYYY-MM-DD at HH:MM:SS“ namísto původního „Picture 1“, „Picture 2“, atd.
  • přibyly nové fonty Chalkduster, Heiti SC a TC, Hiragino Sans GB a Menlo
  • byl vylepšen Spotlight zejména pro použití ve Finderu
  • nový spořič obrazovky s názvem Shuffle zobrazuje fotografie dle výběru v náhodném pořadí
  • lze psát čínské znaky ručně na trackpadu
  • defaultní hodnota gamma byla změněna z 1,8 na 2,2
  • bylo přidáno zobrazení síly signálu jednotlivých WiFi sítí
  • kontextová menu v docku získala nový kouřový vzhled

SL_airport.png SL_dock_menu.jpg

Nemá smysl váhat

Mac OS X 10.6 Snow Leopard představuje pravděpodobně nejdůležitější vylepšení operačního systému pro počítače Apple od verze 10.0. Zatímco viditelné změny dotahují do dokonalosti grafické rozhraní a použitelnost Leopardu, skutečným pokrokem jsou změny „pod kapotou“ systému, které z vašeho hardware vyždímají maximum.

Operační systém není něco, co se kupuje každý měsíc, a jde vlastně o nejdůležitější program, jaký v počítači máte, a proto vzhledem k ceně, která snad už ani nemůže být lepší, nevidím důvod, proč Snow Leopard nepořídit.

Mac OS X Snow Leopard je k dostání za 714 Kč, nebo jako součást Mac Box Setu společně s balíky iLife ’09 a iWork ’09 za 4261 Kč. K dostání jsou i tzv. Family Packy obsahující 5 licencí, jejich cena činí 1214 Kč, respektive 5748 v případě Mac Box Setu. (všechny uvedené ceny jsou včetně DPH).

Operační systém Mac OS X 10.6 Snow Leopard poskytl pro účely recenze autorizovaný prodejce produktů Apple Duhový servis, v.o.s. (www.duhovyservis.cz).

Tip: Už máte Snow Leoparda ze Zoo Liberec?

V poslední kapitole si můžete porovnat výkon Mac OS X Snow Leopard s předchozí verzí Leopard.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,