Koronavirus | Software | Mobilní aplikace

Má to smysl, pípla nám eRouška. Moc informací ale z upozornění nevyčtete

Aplikace eRouška využívá nativní funkce v operačních systémech Android a iOS a slouží k upozornění na případný rizikový kontakt. Pro co nejlepší fungování je nutné, aby ji mělo nainstalován co největší počet lidí, už dnes ale dokáže upozornit.

Nejnovější verze aplikace eRouška umožňuje získat upozornění, pokud jste strávili nějaký čas v kontaktu s nakaženou osobou. To zjišťuje za pomoci Bluetooth, kde si „očichává“ okolní zařízení s nainstalovanou aplikací. Předávají se přitom zcela anonymizované identifikátory a kromě nich se neukládá poloha, ani žádné další údaje – skrze aplikaci tak není možné sledovat uživatele.

Pokud jste byli sami shledáni nakaženými, dostanete kód, který zadáte do aplikace. Ta odešle na servery ony identifikátory, které jste za posledních 14 dní používali; neposílají se žádné další údaje. A následně je aktualizován seznam nakažených identifikátorů, díky čemuž může eRouška upozornit ostatní uživatele, že byli s vámi v kontaktu.

Screenshot_20201010-142925.pngScreenshot_20201010-142934.png 
Takto vypadá upozornění v aplikaci eRouška.

To se ostatně stalo i mně, kdy aplikace zahlásila, že jsem 1. října. přišel do kontaktu s nakaženým. Bohužel ale k upozornění došlo až desátého, což lehce postrádá smysl a jedná se o velmi dlouhou dobu. Toto by se ale mělo zlepšit – odesílání kódu pro vložení do eRoušky je již nyní automatizované a tak by mělo být mnohem rychlejší.

Druhou nevýhodou je, že aplikace neřekne ani orientačně čas, či polohu, kde ke kontaktu došlo. To je zcela pochopitelné s ohledem na ochranu soukromí, alespoň přibližný rámec by ale v případě tohoto upozornění byl užitečný. Takto totiž vůbec z upozornění nedokáži vyhodnotit, o jak rizikový kontakt vlastně šlo – klidně k němu mohlo dojít doma (kde vidím všechna Bluetooth zařízení sousedů), v práci, nebo na cestě v MHD.

Stejně tak je složité zadání kódu z SMS zprávy – musíte aplikaci otevřít, vybrat správnou nabídku a opisovat kód. V dnešní době chytrých telefonů, kdy aplikace ani nikde jinde běžet nemůže, si člověk říká – proč ve zprávě není odkaz, který kód sám předá aplikaci? Podobné řešení používá spousta aplikací.

To je ale drobnost. A stejně tak, i když by potěšily lehce podrobnější informace o kontaktu, mohu alespoň s touto nějak dále nakládat a upravit tak dle ní své chování. Takže eRoušku mám nainstalovanou dál a čím více uživatelů ji bude mít, tím efektivnější bude.

Aplikaci eRouška můžete stahovat z App Store pro iOS a Play Store pro Android.

Jak funguje eRouška: Složité věci jednoduše

I když aplikaci vydalo Ministerstvo zdravotnictví, základem eRoušky je služba Googlu a Applu pro uživatele telefonů s Androidem a iOS. Státní orgány o vás z eRoušky nezískají žádné soukromé informace.

Telefon s eRouškou nesleduje vaši polohu. Prostřednictvím bezdrátové technologie Bluetooth jen vysílá náhodný kód. V této skupině znaků není vaše jméno, název telefonu ani cokoli jiného, co vás může identifikovat. Kód se kvůli bezpečnosti navíc několikrát za hodinu mění.

Telefon současně přes Bluetooth poslouchá a zaznamenává kódy jiných telefonů s eRouškou z blízkého okolí. Na dva týdny si je uloží ve své paměti.

Pokud někomu – budu mu říkat Jakub – vyjde pozitivní test na COVID, dostane SMS obsahující heslo pro eRoušku. Chytrá karanténa zde slouží jako garant potvrzující nákazu. Kód platí čtyři hodiny.

Když Jakub heslo vyplní do aplikace, na server provozovaný Ministerstvem zdravotnictví se z eRoušky odešlou Bluetooth kódy, které jeho telefon v posledních čtrnácti dnech používal. Odešlou se jen kódy Jakuba, ne ostatních lidí, které potkal.

2020-09-18 12.19.51.jpg 
Jakub přes eRoušku odešle anonymně informaci, že je nakažený. Využije heslo, které dostal od hygienické stanice

Jakub nemusí nákazu přes eRoušku přiznat. Nikdo nezjistí, že to neudělal. Ale protože se na server odesílají jen anonymní, náhodné kódy, které ho osobně neidentifikují, nehrozí žádné zneužití. Jakube, určitě proto kódy pošli.

Telefon Evy se pravidelně připojuje k serverům ministerstva a stahuje z nich kódy uživatelů s prokázaným COVIDem. Jsou to jen náhodné řetězce, ze kterých nelze zpětně poznat, že třeba tento patří Jakubovi. Telefon porovná, jestli mezi jeho uloženými kódy lidí, se kterými se Eva na delší dobu potkala, není některý z těchto pozitivních.

2020-09-18 12.19.30.jpg 
Na úvodní straně aplikace je vidět, kdy si naposled stáhla kódy nakažených. Bylo to dnes v noci ve 4:40

Když telefon najde shodu, oznámí Evě, že byla v blízkém kontaktu s někým, kdo je nemocný. Dozví se to jen Eva, nikdo jiný. Ani Apple a Google, ani hygiena nebo jiná složka státu. Eva se sama může rozhodnout, jak s touto informací naloží. Jestli má třeba současně respirační potíže, může si sama uložit karanténu, odložit návštěvu rodičů v rizikové skupině apod.

Diskuze (55) Další článek: AMD Project Quantum: záhadný počítač s unikátní konstrukcí v novém patentu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,