Má smysl kupovat repasovaný počítač?

Také jste někde zahlédli inzerát na repasovaný počítač a přemýšleli jestli má smysl si ho pořizovat? Vždyť počítačové časopisy i reklamní letáky se dnes hemží novými „skládačkami“ v cenách pod 10 000 Kč. Může se ještě vyplatit kupovat použitou (repasovanou) techniku?

PC

(Placená inzerce) Může, ale jen někomu. Záleží na tom, k čemu počítač používáte a co od něj očekáváte. Pracujete s náročnými grafickými programy nebo hrajete nejnovější hry? Máte rádi technické novinky, nebo nevíte co s penězi? Tak to na něj rychle zapomeňte. Ale potřebujete levný počítač, který zvládne běžnou kancelářskou práci a rychlé připojení k internetu? Levný stroj, na kterém se naučíte základy práce na PC? Druhý počítač, třeba na vysokoškolské koleje? Vybavit počítačovou učebnu za rozumné peníze? Notebook do 10ti tisíc? Pak může být „repas“ zajímavou alternativou.

Počítače v konfiguraci cca Pentium III 733 MHz, pamětí 128 MB a 10 GB diskem se dnes pohybují v cenám kolem 3900 Kč včetně daně. A přitom Vám poskytnou dostatečný výkon pro práci s internetem, poštou, dokumenty nebo třeba účetnictvím. Většinou mají integrované grafické karty s pamětí 4 – 8 MB, ale obvykle je možné k nim později dokoupit výkonnější grafickou kartu do AGP slotu a pak se dají použít i ke hraní starších nebo méně náročných her. Notebooky s obdobnými parametry se dají koupit za cca 13 000 Kč s DPH.

Snad ještě důležitější než u nové techniky je rozhodnutí, kde takový počítač koupíte. V zastavárnách lze sice ušetřit, ale výběr je minimální a většinou se jedná o zboží nejasného původu, s minimem informací a bez záruky. Lepší jsou specializované PC bazary nebo prodejny, které prodávají jak novou, tak použitou techniku. Možnost největšího výběru pak nabízejí velké firmy specializované na repasování výpočetní techniky. Nabízejí desítky typů počítačů, monitorů i notebooků, mají jak internetové, tak kamenné obchody, zajišťují záruční i pozáruční servis. Nabízejí i celou škálu doplňkových služeb, např. repasování baterií do notebooků, zasíťování nakoupených počítačů, atd. Mezi největší firmy s dlouhou tradicí nejen na našem trhu patří např. VT Data a.s. www.vtdata.cz nebo Device Automation Czech spol. s r.o. www.device.cz.

Jaké hlavní výhody repasované počítače nabízejí:

  1. Samozřejmě cena. Repasovaný počítač s procesorem PII a odpovídající pamětí i diskem lze pořídit už od cca. 1900 Kč s DPH. Počítače PIII kolem 1 GHz se pohybují kolem 4900 Kč s daní. Úspora se násobí, pokud potřebujete více počítačů do firmy, nebo třeba vybavit učebnu ve škole. U notebooků, kdy typy s procesory PIII začínají v cenách od 10 000 Kč, je pak úspora ještě výraznější.
  2. Značka. Mezi repasy obvykle najdete počítače předních výrobců IBM, Dell, Hewlett-Packard nebo Compaq. Tito výrobci poskytují na svoji techniku kvalitní podporu a díky tomu je snadné kdykoliv v budoucnu najít všechny ovladače, rady v potížích a veškeré informace o produktu vůbec.
  3. Dostupnost. Ceny nových komponent padají velmi rychle, proto se prodejci snaží držet minimální zásoby a zboží obvykle montují nebo objednávají až po závazné objednávce ze strany zákazníka. Trh s použitým zbožím funguje jinak a není problém si počítač objednat a druhý den už na něm pracovat.
  4. Software. Obvykle sice k repasovanému počítači nedostanete bohatou softwarovou výbavu, ale často mají alespoň OEM licence operačních systémů MS Windows 98, ME nebo 2000. A v poslední době se už objevují první kusy s Windows XP Home nebo Professional. Nejlevnější nové počítače i notebooky jsou ještě pořád nabízeny bez operačního systému.

Samozřejmě je nutné být při výběru použité techniky opatrný. Je rozdíl mezi skutečně repasovaným počítačem, který byl otestován, vyčištěn a je prodáván se zárukou a případně i ovladači a OS. A strojem ze zastavárny, který tam byl prodán o půlnoci, s nejasným původem a bez záruky. Při koupi na prodejně je dobré si počítač či monitor nechat předvést, při koupi přes internet máte ze zákona možnost zboží do 14ti dnů bez udání důvodu vrátit.

Je dobré zkontrolovat i záruční lhůtu. Podle § 626 odst. 3 občanského zákoníku může prodejce použitého zboží zkrátit záruku na 12 měsíců, ne však méně. Přesto je možné narazit na obchody, které takovou techniku nabízejí s kratší záruční lhůtou. Už to Vám o serióznosti takového obchodníka a kvalitě zboží v jeho prodejně hodně napoví.

Diskuze (114) Další článek: Opera 8 způsobila větší rozruch než Firefox

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,