Má Amazon budoucnost?

Diskuze čtenářů k článku

Petr Šnajdr  |  20. 04. 2001 19:28

Takovy neekologický zacatek .
Chudak amazonský prales

BTW: nemohl jsem si to odpustit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Novacek  |  20. 04. 2001 19:28

Investori do Amazonu.com, kteri maji jako duvod pro nakup "že okolo sebe neustále slyší, že Internet a e-komerce mají budoucnost" si nezaslouzi byt litovani, nebot nejsou nic jineho nez pitomci. Zatimco u nas breci duchodci, ze dali penize podvodnikum v kampelickach (maji tomit, kazdy strujcem sveho stesti), v USA proste par duchodcu bude mit o trosku mensi duchod a priste (nebo jejich deti) mozna zvoli jiny fond. Par miliardaru mavne rukou - jiste moc dobre vedeli, do jakeho jdou rizika a spise to meli misto navstevy kasina. Pokud si individualni investor u nas koupi treba pouze akcie Amazonu, protoze to nekde lze udelat v cestine online za par dolaru/stokorun, tak je to take clovek, ktery si zaslouzi poucit o tom, co je to diverzifikace a portfolio. Kdo chce moc, odchazi obcas s placem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vaclav  |  20. 04. 2001 19:28

No tohle je trochu prehnany komentar, ale v podstate rika to zakladni, ze v kapitalismu existuji prohry i vyhry.
Jinak je take pravdou ze nyni je pro vsechny tech-stocks obdobi poklesu a za konite se to musi nejvice dotknout tech co maji plan ziskovosti az do budoucna.
Jinak kdyz se podivate na dalsi firmy, o kterych se tolik nepise, jako je napr. http://www.spun.com tak jejich akcie jdou dost rychle nahoru (za posledni kvartal az o 46%).Proste a jednoduse to neni o nicem jinem nez o tom, ze tohle je normalni prubeh a vyvoj trhu.O amazonu se mluvi a jen mluvi, ale fakticky jeho cena byla jen v kapitalizaci, neboli v nafouknute bubline kde bylo jasne ze musi splasknout.
Oproti tomu ale existuji firmy jako ta co jsem zminil, ktere maji skutecny majetek a ktery tvori zaklad pro to, ze jejich akcie nemohou dosahovat takovych vykyvu.Prakticke pouceni pro veture capitalist je asi jen v tom, aby se jiz neorientovali podle kapitalizacni hodnoty firmy (pokud to vyslovene nejsou spekulace) a v dlouhodobych investicich se zamerili na stabilni firmu, kde se nehraje s marketingem, ale vytvareji se konkretni produkty.To amazon nema a je to jen obalka na produkty nekoho jineho.Proto ta firma pravdepodobne zanikne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Barta  |  20. 04. 2001 19:28

Samozrejme, ze existuji firmy, co dosahuji tricifernych zhodnoceni za rok. Vetsinou to ale jsou small-capy, o kterych se neda na zive psat, protoze tu firmu nikdo nezna. Pak nezbyva nic jineho nez psat o Amazonech a Altavistach. Navic je ted pomerne spatna doba kupovat small-capy kvuli nasdaqu. Kdyz nastava obrat, tak nejdrive startuji big-capy. Chce se to ted drzet hlavne u networking firem, nemyslim Cisco (to nekupujte), ale treba Juniper Networks (JNPR) se jevi docela atraktivni, mozna by to chtelo jeste pockat tak na 180 dolaru a pak kupovat. Zajimave vypada i Sycamore Networks, dneska dolu 11 dolaru na 79. Mam taky jeden spekulativni small-cap, ktery drzim. Jmenuje se Excelon (EXLN), da se na nem vydelat dost penez za kratkou dobu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor