Loučíme se s Pentiem – alespoň u většiny PC

11. března 1998
Webové tiky SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Intel chce tímto postupem vytlačit své konkurenty.
Poměrně nenápadně vyhlížející oznámení Intelu bude mít možná na výpočetní techniku radikálnější dopad, než jaký by odpovídal pouze pojmenování procesoru. Týká se totiž trendu, který byl v loňském roce "objeven" (?) a kterého se nyní každý výrobce počítačů drží jako klíště: počítačů s cenou pod 1000 USD, ovšem nikterak neočesanou výbavou a disponujících vysokých výkonem.

Když totiž Compaq loni v rámci běžné cenové války takto koncipované počítače uvedl na americký trh, ukázalo se, že je o ně tak nesmírný zájem, že se koncem roku údajně prodávalo 40 % počítačů (i od jiných výrobců) právě tohoto typu! Nevím ovšem, co bylo na tomto objemu tak těžkého – vždyť i ten poslední český assembler dobře ví, jakou roli hrají magické cenové hranice a o kolik počítačů by prodal například do domácností a malých firem víc, kdyby mohl jít s cenou i o pár procent dolů. Amerika ovšem tento trend rozvíjí do míry až nečekané – cílem všech už není, aby ty nejlevnější počítače stály pod tisíc dolarů, ale aby se skoro všechny nové počítače vešly pod tuto cifru.

Podstatné je, že na marketingovou hru přistoupil i Intel a to neobvykle radikálně. Vytvoří totiž novou procesorovou řadu, která ponese samostatné a oficiální jméno Celeron (tedy žádné "Pentium") a která bude tvořena vlastně čipy Pentium II (tedy dnes nejvýkonnějšími čipy od Intelu vůbec), které budou jen ošizeny o paměť cache, popřípadě bude tato paměť o něco menší nebo jinak řešena. Jméno se mně zdá narychlo spíchnuté a nepříliš vhodné; "počítač s celerónem" nezní jako "počítač s Pentiem". Mimochodem, Intel odůvodňuje toto jméno tím, že vyvolá pozitivní vjemy u uživatelů počítačů ("cell" = buňka, "acceleration" = zrychlení, "on" = částičky, elementy); no, nemám rodilou angličtinu, ale stejně se mě to zdá přitažené za vlasy. Nicméně, první čipy této řady se objeví v dubnu (266 MHz, bez cache L2), a až ve čtvrtém kvartále se objeví čipy taktované na 300 MHz včetně menší cache L2, která sama znamená urychlení odhadem o 20 %.

Intel samozřejmě chce tímto postupem vytlačit své konkurenty a také se přičinit o další zdvihnutí prodejů počítačů na celém světě (ceny klesnou, počty kusů stoupnou). I když ceny Celeronu nebyly zatím zveřejněny, odhadl bych, že to bude na úrovni 100-130 USD, tedy tolik, kolik dnes stojí středně výkonná Pentia nebo čipy AMD K6 (4000-5000 Kč). Ty pravděpodobně půjdou úplně z kola ven – a to se také samozřejmě odrazí na prodeji čipů AMD, které dnes jdou na dračku. Divize připravující čipy řady Celeron má mít 650 lidí (!), a proslýchá se, že Intel silně upřednostnil vývoj a výrobu těchto zjednodušených čipů na úkor špičkových, nejvýkonnějších procesorů třídy Pentium II.

Váš názor Další článek: Webové tiky

Témata článku: , , , , ,