Londýnské letiště Heathrow si pořídilo ochranu proti dronům, která ukáže i polohu pilota

Nejvytíženější londýnské letiště Heathrow nainstalovalo a spustilo nový systém ochrany proti dronům. Ten díky pokročilé detekci dokáže identifikovat a upozornit personál na dálkově ovládané stroje, nacházející se v zakázaném prostoru. O novince informuje zpravodajská agentura Bloomberg.

Tento krok je reakcí na opakovaná narušení vzdušného prostoru v okolí letišť, kde je létání s drony striktně zakázané. Například v loňském roce se ekologičtí aktivisté tímto způsobem pokusili zablokovat provoz na letišti v rámci protestu proti klimatickým změnám. Koncem roku 2018 přerušily drony v blízkosti přistávací dráhy provoz na londýnském letišti Gatwick na dlouhých 30 hodin.

Ochranný systém proti dronům

Nejrušnější letiště ve Velké Británii zvolilo systém vyvinutý společnostmi Aveillant a Operational Solutions, který k detekci neoprávněných létajících objektů v blízkém okolí používá speciální technologii holografického radaru. „Tato nová souprava zlepší možnosti detekce a minimalizuje zpoždění, což pomůže cestujícím dostat se včas do cíle," uvedla firma Aveillant v prohlášení.

Systém nabízí trojrozměrné sledování cílového vzdušného prostoru v reálném čase, přičemž jeho pole působnosti lze nastavit tak, aby vyhovovalo letištním požadavkům na rozsah a pokrytí. Stejná technologie se již nějakou dobu používá na pařížském letišti Charlese de Gaulla.

Jednou ze zásadních výhod ochranného systému je schopnost lokalizovat polohu pilota dronu. Díky tomu mohou bezpečnostní složky narušitele dopadnout a předat příslušným orgánům. Za narušení vzdušného prostoru letiště přitom hrozí velmi citelné pokuty i vězení.

Drony u letiště mají utrum

Právní předpisy, zavedené ve Velké Británii v březnu 2019, rozšířily zákaz bezpilotních letounů z jednoho na pět kilometrů od hranice letiště. Provozovatelé dronů, kteří poruší zákon a létají bez povolení v zakázané zóně, mohou být potrestáni trestem odnětí svobody až na pět let.

„Bezpečnost cestujících a kolegů je naší prioritou číslo jedna – proto investujeme do této nové špičkové technologie, která zlepší naše schopnosti v odhalování bezpilotních strojů na našem letišti a v jeho okolí,“ uvedl Jonathan Coen, ředitel bezpečnosti letiště Heathrow.

V tuto chvíli není zřejmé, zda kromě detekce dronu a zjištění polohy pilota umí systém nějakým způsobem aktivně zasáhnout – například je přimět k přistání nebo převzít řízení. Stránky výrobce nic takového neudávají – pouze slibují, že systém dokáže detekovat drony až na vzdálenost 5 kilometrů ve všech směrech.

Diskuze (12) Další článek: Týden Živě: Smrt Sedmiček, malý e-shop za 400 milionů a nový Edge

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,