Logitech | Myši | Unboxing

Logitech MX Vertical: Tahle myš by měla spasit všechna bolavá zápěstí

Myš Logitech MX Vertical se už na první pohled odlišuje od standardní myši. Její design je podřízen ergonomii, přičemž hlavním cílem byla snaha o snížení tlaku na předloktí a zápěstí. Jak tohle funguje v praxi? Vyzkoušeli jsme to.

Proč vertikální myš

Nejdřív trochu teorie na základě popisu od výrobce. Díky rukojeti, svírající s podložkou úhel 57 stupňů, může prý MX Vertical snížit aktivitu svalů ruky a tím i jejich námahu proti běžné myši až o deset procent. Použitá poloha zmírňuje tlak na zápěstí, přičemž palec je pohodlně opřen o opěrku. Zařízení má být vhodné bez ohledu na velikost ruky.

P1300068.JPGP1300074.JPGP1300075.JPG P1300078.JPG 
Vertikální myš udrží ruku v přirozenější poloze, což má vést ke snížení únavy zápěstí

Myš se řadí mezi tzv. vertikální myši. Název je odvozen právě od polohy ruky, respektive dlaně. Ta není ve vodorovné poloze, ale má blíže k vertikální. Proč by taková poloha měla být ergonomicky lepší, to ukazuje přirozené držení rukou – když jsou volně spuštěné podél těla, jsou dlaně směrem k tělu. A když takto uvolněné ruce chcete položit na stůl, spočinou na malíčkové hraně, tedy s dlaněmi vertikálně. Překlopit dlaň do vodorovné polohy nutí zápěstí k rotačnímu pnutí nebo vede k útlakům některých nervů a šlach.

Většina lidí polohu zápěstí při ovládání myší nijak neřeší, protože se jich zmiňované zdravotní nepříjemnosti nijak nedotýkají. Ale jsou mezi námi citlivější jedinci, kterým dlouhodobá práce se standardní myší příliš dobře nedělá. V extrémních případech pak končí namáhané zápěstí syndromem karpálního tunelu. A tak tu máme vertikální myši. Pro ty, kteří uvedené problémy mají nebo jim chtějí předcházet.

V jádru moderní citlivá myš s USB-C

Princip myši je ale jinak stejný jako u každé jiné. Myš je vybavena senzorem s jemností snímání až 4000 dpi, přičemž tuto hodnotu lze měnit v krocích po 50 dpi přepínačem, situovaným na horní části zařízení. Na těle myši jsou kromě standardní výbavy ještě čtyři přizpůsobitelná tlačítka, která ve výchozím nastavení mají funkce zpět/vpřed, dpi a středního tlačítka.

P1300058.JPGP1300061-POLESNY0N.JPGP1300062.JPGP1300063.JPG 
Myš se připojuje bezdrátovým donglem, Bluetooth nebo kabelem. Kabelem se připojit každopádně musí aspoň jednou za čas k nabíječce. 

MX Vertical je primárně určena k používání v bezdrátovém režimu, proto je vybavena Li-Pol akumulátorem s kapacitou 240 mAh, který lze nabíjet přes konektor USB-C. Na jedno plné nabití vydrží fungovat až čtyři měsíce, podporuje také rychlé nabití, kdy jedna minuta na nabíječce zajistí energii na tři hodiny používání.

S počítačem myš komunikuje prostřednictvím Bluetooth. Součástí balení je však i maličký přijímač Logitech Unifying a v případě potřeby lze myšku připojit také dodávaným USB kabelem. Rozměry zařízení jsou 78,5 x 79 x 120 milimetrů při hmotnosti 135 gramů.

Jde to, ale jak u koho

Už je to druhá vertikální myš, která mi přišla pod ruku. A stejně jako loni testovaná Tracer Flipper RF nezůstala na mém stole natrvalo. Se zápěstím problém nemám, a tak mě nic nenutí překlenout nutné období zvyku. Je to zkrátka trochu něco jiného než běžná myš. Kolega Jiří Kuruc z časopisu Computer si ale myš naopak vychvaloval a zvykl si už druhý den, dojmy z používání jsou tak silně individuální.

Za sebe mám největší problém s jemným zaměřením kurzoru. Jsem zvyklý pracovat na velké monitorové ploše, proto vyžaduji robustní myš s přesným citlivým senzorem, abych celou plochu dokázal obsloužit bez dlouhého přejíždění po stole. Zásadní pohyby dělám zápěstím, ale ve finálním zaměření kurzoru už se zapojují i prsty. A to je právě problém – jemné doladění polohy prsty mi na vertikální myši nejde tak automaticky a přesně jako na myši, na kterou jsem zvyklý. Což je jinak myš stejné kategorie od stejného výrobce (Logitech MX Master 2S) a záleží tedy opravdu jen na tvarování a poloze ruky.

P1300085.JPGP1300086.JPGP1300087.JPG
P1300090.JPGP1300091.JPG 
Přímé srovnání ze všech stran: Logitech MX Vertical vs. Logitech MX Master 2S

Pokud vás princip myši zlákal, bude tedy vhodné myš nejprve zkusit. Napoví už „první osahání“ někde na prodejně, případně využijte 14denní zkušební doby při nákupu z e-shopu. Pokud máte problémy se zápěstím, mohla by vám pomoci. Že je zápěstí více uvolněné, to vnímám i já. A to ovládání je zjevně otázkou zvyku. Každopádně je vhodné investici dobře zvážit, protože není malá Logitech MX Vertical stojí cca 2 700 Kč.

Vzhledem k vyšší ceně se hodí srovnání s loni testovanou levnější neznačkovou alternativou Tracer Flipper RF, která dnes stojí necelé čtyři stovky. Výrazný rozdíl v kvalitě konstrukčního zpracování je znát na první pohled už z fotek či videa, v praxi se pak u dražší myši projeví rovnoměrný protitlak všech tlačítek, lepší povrchová úprava, díky které ruka po myši tolik neklouže, vestavěný akumulátor s dlouhou výdrží a dobíjením, možnost připojení více zařízení a přepínání mezi nimi a také vyšší citlivost. Zkrátka se nepřiplácí zdaleka jen za značku. Ale je na zvážení každého, zda mu to za ten výrazný příplatek stojí.

Diskuze (28) Další článek: Alphabet podpořil plán na léčbu nemocnění srdce zásahem do DNA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,