Logitech MX Air: jaké je to s myší ve vzduchu

Logitech před pár dny překvapil velmi netradiční periferií. Z názvu MX Air už možná vytušíte, co je na ní neobvyklého.
Kapitoly článku

Nová MX Air totiž funguje totiž nejen na stole, jako klasická myš, ale i ve vzduchu.

Počítače se z pracoven či herních doupat dostávají stále více i do obýváku, kde už spíše plní úlohu multimediálního centra zapojeného na televizor a reproduktory. Ovládání pomocí tlačítek dálkového ovladače, který známe z multimediálních počítačů, není příliš komfortní – i když se pro HTPC většinou používá speciální grafické rozhraní, často je lepší sáhnout po klasické myši, než po menu poskakovat pomocí tlačítek, o použití v klasických Windows nemluvě. Bezdrátová klávesnice, v lepším případě s touchpadem, plnící úlohu dálkového ovladače, je zase příliš velká.

DSC07859.jpg DSC07883.jpg
DSC07877.jpg DSC07867.jpg

Společnosti Logitech se tedy chopila příležitosti a výsledkem snažení je zařízení, které je někde na půli cesty mezi klasickou myší a dálkovým ovladačem.

DSC07934.jpg DSC07935.jpg DSC07936.jpg

Logitech MX Air navazuje na řadu více či méně úspěšných periferií, kterou již má za sebou. Předchůdcem této myši je řada ovladačů Logitech Harmony, které jsou v zahraničí velmi populární. Podobnému úspěchu u nás brání zřejmě dost vysoká pořizovací cena. Ale i mezi obyčejnými myšmi Logitechu najdeme už nějaký čas podobné zařízení, které není příliš známé. Je jím klasická myš MediaPlay Cordless Mouse.

22931_7_1.jpg

Cílem designérů ale nebylo vytvořit další myš, ale spíše univerzální zařízení, které se hodí i na stolek do obýváku a poslouží k ovládání počítače odkudkoliv a z jakékoliv polohy. Právě ono „obývákové“ nasazení se zřejmě zasloužilo o to, jak nová MX Air vypadá.

Oproti klasickým počítačovým myším působí mnohem jednodušeji a elegantněji – je celkově delší a štíhlejší, a nenajdete na ní žádné prvky, které tuto stylistickou čistotu rozbíjejí – ať už ergonomické tvarování, pogumované protiskluzové plošky, a dokonce ani prvek charakteristický pro většinu dnešních myší – kolečko vyčnívající z otvoru mezi tlačítky.

DSC07889.jpg DSC07880.jpg
DSC07874.jpg DSC07863.jpg 

Styl kombinující lesklý plast a kov s oranžovým podsvícením nepochybně navazuje na klávesnici Logitech diNovo Edge. Spodní strana myši je spíše kulatá – díky tomu lze MX Air držet jako klasický dálkový ovladač i v menší ruce.

dinovo1.jpg


Jednotlivá tlačítka se rozsvítí, pokud s myší pohnete. Používáte-li ji na stole, svítí jen prostřední řada od rolovací plošky po tlačítko volume, zvednete-li ji do vzduchu, rozsvítí se ještě proužky symbolizující levé a pravé tlačítko.

tma1.jpg tma2.jpg tma3.jpg

 

34510_7_1.jpg 34511_7_1.jpg

Největší výhodou tohoto zařízení je možnost ovládat počítač bez podložky vsedě na křesle, vleže v posteli či vestoje. Tento režim se spouští automaticky asi dvě vteřiny poté, co optika myši ztratí kontakt s podložkou.

Bez drátů s vestavěným Li-ion akumulátorem

Myš komunikuje s počítačem pomocí bezdrátové technologie na frekvenci 2,4 GHz. Výrobcem udávaný dosah je asi 30 stop, tedy něco kolem deseti metrů. S klidem můžeme říci, že to bude i o něco více. O napájení se stará vestavěný Li-ion akumulátor, který má vydržet po celou dobu životnosti myši. Pětatřicetiminutové nabíjení má vydržet na celodenní práci, plné nabití za dvě a půl hodiny by mělo vydržet na pět dní provozu. Bohužel to nemůžu potvrdit, ani vyvrátit – myš se v mých rukou zkrátka tak dlouho neohřála. Stav baterií lze ověřit i v ovladačích. Pro případ, že byste plánovali na myš nějaký čas nesahat ji lze vypínačem na spodní straně vypnout.

 sp_021.png sp_022.png

Rozměrnější krabice, ve které se MX Air prodává, má po stranách slušně dimenzované deformační zóny a měla by tak bez problémů přežít „běžnou manipulaci zásilkami“ u přepravních společností.

DSC07945.jpg DSC07946.jpg 
DSC07947.jpg DSC07952.jpg

Balení obsahuje myš, přijímač do USB konektoru, základnu pro dobíjení baterií a adaptér, příručku a CD s ovladači, a také kousek kůže na leštění, který budete díky lesklému povrchu myši a stříbřité spodní straně potřebovat opravdu často.

DSC07900.jpg DSC07899.jpg DSC07942.jpg
DSC07901.jpg DSC07904.jpg  DSC07905.jpg

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,