Logitech MX 5500 Revolution: revoluční kombinace

Nejlepší myš současnosti byla nasazena do setu s klávesnicí. Chcete si rozmazlit ruce a zrychlit práci? Máte příležitost.
Kapitoly článku

Úsporný bezdrát

Zespodu najdeme dvě výklopné nožky umožňující zvýšit náklon klávesnice. Také je zde šachta pro čtyři kusy AA baterií, které zajišťují napájení. V balení najdete čtyři alkalické kousky, které by měli zajistit výdrž až půl roku. Je to sice dlouhá doba, ale možnost dobíjení by neuškodila.

Myš si řekne o energii častěji, ale tři týdny by měla vydržet. Napájení je zde vyřešeno elegantněji, a to prostřednictvím vestavěného akumulátoru a elegantní stolní nabíječky. Ta je mimochodem velmi rychlá a pokud máte myš bez energie, po pěti minutách strávených v nabíječce vám do večera vydrží. Důkladné nabití si vezme asi hodinu. Stav nabití je indikován nenápadným ukazatelem, který se rozsvítí skrze černý plastový pásek, a to při aktivaci myši po delší době nečinnosti nebo při umístění do nabíječky.

MX5500_24.JPG MX5500_13.JPG MX5500_22.JPG
Myš má svou nabíječku, klávesnice pracuje na výměnné baterie

O výdrži jste přesně informováni prostřednictvím dodávaného softwaru, který dokáže odhadnout počet dní výdrže obou periferií a v případě blížícího se vybití vás informuje.

Energii do zařízení potřebujeme pochopitelně proto, že jsou bezdrátová. Komunikaci zajišťuje bluetoohový modul, což je klasický špalík do USB portu.

MX5500_26.JPG
Bluetoothový modul vám obsadí jeden USB port

Kdo ji zná, ví…

Myš nepotěší leváky a možná uživatele s menšími dlaněmi, jinak je spokojenost zaručena. Tvarování je bezchybné, dlaň se na myši pohodlně rozvalí a prsty přesně spočinou u ovládacích prvků. Kolečko je vybaveno inteligentním setrvačníkem – tzn. že si můžete užívat volného protáčení, ale i krokového chodu, aniž byste se museli starat o mechanické přepínání. Univerzálním nastavením je, že se krokování automaticky deaktivuje při překročení určité úhlové rychlosti – stačí se prstem trochu „rozmáchnout“ a kolečko se začne volně protáčet. Jakmile se zastaví, opět se aktivuje korkování. Případně leze režimy nastavit podle jednotlivých aplikací – např. ve Wordu bude kolečko protáčivé, v Excelu krokové, jak chcete. Setrvačník je úžasná a návyková věc pro procházení seznamů, delších dokumentů a webů.

MX5500_17.JPG MX5500_18.JPG MX5500_16.JPG 
MX Revolution, co dodat...

Kolečko je navíc výklopné na obě strany (osobně si nemůžu vynachválit při nastavení Ctrl+Shift+Tab na jednu stranu a Ctrl+Tab na druhou pro rychlé přepínání záložek v prohlížeči a dokumentů), je možné jej také stisknout. Kromě klasického páru tlačítek jsou tu ještě jedno nad kolečkem a dvě u palce. Palec má navíc k dispozici vlastní kolečko – to však není protáčivé, ale dá se jen vychylovat dopředu a dozadu. Hodí se pro ovládání lupy, regulaci hlasitosti apod.

MX5500_25.JPG 
Myš můžete vypnout, všimněte si napájecích konektorů vespod

Myš je samozřejmě laserová a nedělá ji problém ani lesklý povrch stolu. Snímač pracuje s rozlišením 800 dpi.

Zcela pod kontrolou

K setu je dodávám obslužný software SetPoint. Možnosti nastavení jsou velmi, velmi rozsáhlé. Můžete si například nastavovat různé chování myši v různých aplikacích. Představu o možnostech si nejlépe uděláte s přiložených screenshotů.

SetPoint02.jpg SetPoint03.jpg SetPoint04.jpg
Nastavení funkcí tlačítek myši • můžete nastavit různé funkce pro různé programy • nastavení funkce zoomu
SetPoint05.jpg SetPoint07.jpg SetPoint09.jpg
Nastavení kolečka myši • opět je tu možnost nastavení různého chování v různých aplikacích
SetPoint12.jpg SetPoint13.jpg SetPoint14.jpg 
Možnosti nastavení klávesnice • nastavení zvukových upozornění (klávesnice umí pípat)
SetPoint11.jpg SetPoint15.jpg SetPoint16.jpg
Informace o výdrži • o softwaru

Zní to fajn, nebylo moc co kritizovat, ale co za to? Inu, přibližně 3 400 Kč. Uvážíme-li cenu samostatné myši. znamená to investici převyšující jeden tisíc korun do klávesnice, což kvalitě odpovídá. Za cenu jen o něco málo nižší můžete pořídit například samostatnou klávesnici Wave, ovšem v „drátovém“ provedení.

MX5500_19.JPG MX5500_20.JPG MX5500_21.JPG
Povedená dvojka

 

 

Logitech MX5500 Cordless Desktop
Web výrobcewww.logitech.cz, www.logitech.com
Cenacca 3400 Kč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,