Logický krok: Apple iPod už umí i video

Všichni tento krok očekávali, a stejně překvapil. Provede firma Apple průlom ve videu podobně, jako to učinila v digitální hudbě?

Související odkazy

Slovník
DVD
LCD
MP3

Už několik týdnů předem se šeptalo, že Apple připravuje další velké oznámení. Spekulace se tentokrát téměř stoprocentně shodovaly v tom, že se bude jednat o novou verzi iPodu, která bude kromě hudby umět přehrávat i video.

Stalo se přesně to, co všichni očekávali, a přesto se jedná o zprávu podzimu. Firma totiž vstupuje na tento trh s podobnou razantností i podobně uceleným konceptem jako s prvními iPody (a iTunes) v oblasti hudby. A tak se jí může ve videu podařit stejný průlom jako v muzice.

O jeden krok víc

Po technické stránce není na iPodu přehrávajícím video nic světoborného – kapesní přístroje přehrávající video jsou zde s námi už nějakou dobu, a příliš se neprodávají. Nový iPod má šesticentimetrovou LCD obrazovku (s rozlišením 320 x 240 pixelů, tedy hluboce pod kvalitou DVD i běžné televize). Bude stát 399 dolarů (na českém trhu se bude prodávat jako obvykle dráže, za cca 12 000 Kč s 30 GB a 16 000 Kč s 60 GB) a bude schopen přehrávat videa získaná přes novou verzi služby iTunes.

Potud jistě nic zásadního, nicméně Apple umí provést o jeden krok více než konkurenti. Firmě se podařilo uzavřít partnerství s filmovým studiem Disney Corp. a bude dodávat jako službu video-on-demand filmy za 1,99 dolaru (v přepočtu za padesát korun).

Disney sice nereprezentuje velkou a vlivem své specializace ucelenou nabídku, ale je to dobrý začátek. Apple navíc intenzivně buduje spolupráci s malými a nezávislými studii, takže by se nabídka mohla kromě obvyklých animáků, které jsme už všichni pětkrát viděli, rozšířit i o zajímavou a málo známou filmovou produkci.

Průlom, nebo ne?

I když Steve Jobs jako obvykle oznámil svou další „neskutečně velkou věc“, v dalším komentáři už se drží při zemi. „Dívejte se na svou muziku (watch your music),“ komentoval novou verzi iPodu. Sděluje tím, že nový iPod bude stále určen především pro hudbu a obraz bude druhořadý.

Slabiny filmového iPodu proti hudebnímu jsou evidentní:

  • malá obrazovka, na které si jistě neprohlédneme historický velkofilm s žádným potěšením, možná tak epizodu seriálu Přátelé, kde je celkem jedno, co postavy dělají, důležité je to, co říkají;
  • daleko častěji posloucháme „kapesní“ hudbu (v autě, ve vlaku, v letadle, kdekoli jinde při další práci, čtení knih nebo časopisu…) než sledujeme film – ten si vyžaduje plnou pozornost, nemůže být už jen kulisou na pozadí;
  • zatímco na MP3 přehrávači není problém si poslechnout jednu písničku, pak zastavit, přeskočit, pokračovat později atd., koukat dvě hodiny na titěrnou obrazovku na celovečerní film… proč už si nesednout k televizi nebo jít do kina?

Nemám pochyb o tom, že Apple zase provede vše okolo nového iPodu výborně: marketing, nabídku, kvalitu průmyslového designu produktu. Video-iPod se bezpochyby stane na svém trhu standardem, tak jako je iPod standardem na trhu „empémanů“. Ale trh je zde malý a jeho velké rozšíření zatím nevidím.

Nové iMacy

Rýsuje se nám ale něco jiného – i to bylo součástí nedávného ohlášení firmy Apple, ale světová média o tom moc nepsala. Firma ohlásila také nové iMacy… to nijak senzačně nevypadá, nicméně může jít o zárodek daleko významnějšího produktu nebo trendu. iMacy se totiž podobají stejnou měrou počítačům jako spotřební elektronice (televizím, přehrávačům) a jsou vybaveny i dálkovým ovládáním.

Zajímavé – firma Apple tentokrát není pionýrem, ba naopak směle opisuje od ostatních (viz Windows Media Center). Ale dokáže přijít s produktem, který si na rozdíl od zatím poněkud nešťastných prototypů WMC představíme na stolku v obývacím pokoji bez nejmenších problémů. A kam jinam míří průlom v oblasti video-on-demand, až tedy skutečně začne, než na velkou obrazovku v obýváku?

Diskuze (47) Další článek: Trh webhostingových služeb v ČR ovládají zahraniční společnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,