Live Messenger Beta: HD video a Facebook

Microsoft již brzy nabídne ke stažení novou verzi IM a VoIP klientu Windows Live Messeneger. Nově zvládne lepší video, agreguje sociální zprávičky a ovládá pracovní plochu.

Komunikační síť Windows Live Messenger byla (a stále je) v Česku vždy na třetí koleji. Z historických důvodů má u nás prakticky neotřesitelnou pozici ICQ, velmi populární je také Skype a o své místo pod sluncem se hlásí Facebook. Instantní komunikátor od Microsoftu tak spíše bojuje s menšími sítěmi jako GTalk, Jabber a další. V roce 2007 u nás Microsoft evidoval 150 000 uživatelů, v roce 2008 pak 200 000 aktivních diskutérů. Současná čísla by se tak mohla už pohybovat v řádu stovek tisíc.

Otloukánek jenom u nás

V zahraničí je ale Messenger mnohem silnější. Před dvěma lety síť aktivně používalo bezmála 300 milionů uživatelů, alespoň jednou se pak k síti připojilo půl miliardy chatařů (do čísla ale započítejte i dvojníky, kteří si vyzkoušeli více účtů). Hodnoty jsou to sice vysoké, velkou měrou se na nich ale podepisuje skutečnost, že alespoň webový Messenger má prakticky každý, kdo disponuje Windows Live ID účtem. A to je skoro každý, kdo kdy používal nějakou službu Microsoftu počínaje SkyDrive diskem a konče synchronizační službou Live Mesh.

Nová verze

V horizontu příštích týdnů představí Microsoft nový klient sítě Windows Live Messenger. Umí toho skutečně mnoho – svou konkurenci hravě strčí do kapsy, i když mnohé odradí reklamní proužek, malá penetrace v Česku a Microsoft samotný, klient je totiž vzhledem ke svému tvůrci k dispozici pouze na Windows (dále také oficiální klient pro mobilní Windows a iPhone).

iphone.png  iphone2.png
Live Messeneger Beta pro iPhone

Windows Live Messenger už roky umí realizovat VoIP hovory, i když se nejedná o klasické hlasové služby jako v případě placeného Skypu. Slušně si poradí také s videem, nabízí drag&drop sdílení souborů, kdy potřebná data jednoduše přetáhnete do okna a druhá strana je okamžitě uvidí, a samozřejmě i hry. Jaké novinky ale přinese nová verze? Právě to se dozvíte v dnešním článku.

Sociální agregátor

Síť Windows Live se už nějaký pátek snaží konkurovat zaběhlému Twitteru nebo Facebooku. I zde tedy můžete posílat krátké zprávičky, sdílet fotky a na hlavní stránce služby číst, co právě dělají vaši přátelé. Microsoft si je ale vědom, že globálnímu Facebooku nemůže konkurovat, dlouhodobě se tyto různé světy tedy snaží propojit. Nová verze balíku aplikací a služeb Windows Live by měla být první skutečnou ukázkou.

wlm.png

Messenger funguje jako sociální agregátor. Na webovém profilu si nadefinujete, se kterými službami si má váš účet rozumět, a pak budete moci sbírat stavové zprávy přímo v Messengeru. V nabídce je dnes skutečně velké množství služeb a synchronizace funguje u každé jinak. U některých tedy pouze vybíráte, u jiných ale můžete i posílat. Nejlépe je na tom pochopitelně Facebook, na který můžete posílat zprávy i fotky přímo z Messengeru.

wlm.png  wlm.png
Nový Live Messeneger v kompaktním rozhraní a jako agregátor zpráviček z Facebooku a dalších sítí
 
tvorba zpravy.png  facebook.png
Stavová zpráva z Messengeru se pošle na
všechny propojené sítě (v tomto případě Windows Live a Facebook)

Messenger za tímto účelem získal nový pohled. Klasický seznam kontaktů můžete rozevřít do jakéhosi portálu s několika filtry, což je vlastně agregátor zpráv a změn ze všech sociálních služeb, které si na webu propojíte.

panel.png  panel2.png  panel3.png  panel4.png
Integrace Windows Messenegeru do hlavního panelu Windows 7 a nová notifikace v oznamovací oblasti

Integrace s Hotmailem

Windows Live jedno jest. Stejně jako v případě Googlu i zde se očekává, že k plné spokojenosti nebudete používat pouze Messenger, ale také pošťáka Hotmail, webový disk SkyDrive na fotky a další služby. Pokud tak učiníte, bude vás Messenger upozorňovat na novou poštu, budete k němu moci přistupovat z webového Hotmailu a dalších aplikací.

integrace1.png  integrace.png
Integrace s webovou podobou Hotmailu a Windows Live portálu

Podpora panelů

Nový Hotmail konečně podporuje „taby“ – panely. Jistě, mnozí z vás se smějí pod vousy, toto totiž taková Miranda a další IM klienti umí už dlouhá léta a je pravda, že zde Microsoft pouze dohání dobu, ale díky za to.

taby.png
Podpora tabů tu měla být už dávno, ale alespoň že tak...

Integrace s Bingem a SkyDrive

Microsoft se snaží tlačit Bing, kde se dá a v případě Messengeru to docela funguje. Do diskuze tedy můžete vložit výsledky z Bingu, nebo SkyDrive disku. Právě tuto velkou výhodu – tedy že plátno diskuze toho umí pojmout trochu více než jen prostý text jako u většiny ostatních IM sítí – mnoho uživatelů přehlíží. Stačí myší přetáhnout pár obrázků z adresáře, vše se na pozadí nahraje a okamžitě zobrazí druhé straně. Žádné zdlouhavé přijímání souborů.

bing.png
Soubory můžete sdílet prostým přetažením myši do okna diskuze,
ale také z cloudu – vyhledávače Bing a úložiště SkyDrive

Video ve vysokém rozlišení

Na video tu byl vždy Skype, ačkoliv videokonference zvládne velmi dobře i Microsoft. V nové verzi byste se zároveň měli dočkat mnohem vyšší kvality, autoři totiž slibují „HD“ video. Jaké jsou jeho skutečné parametry netuším, ale pokud máte kvalitní webkameru a slušné připojení na obou stranách, výsledek bude docela slušný i v celoobrazovkovém režimu na 22“ monitoru. Messenger si poradí také s push zprávami, pokud tedy bude druhá strana zrovna offline, pošlete ji videozprávu a ostatní si ji prohlédne, jakmile bude online.

Podívejte se na ukázku (promo video vyžaduje Silverlight – zde si můžete stáhnout WMV video)

Messenger se výborně hodí pro spolupráci. Když už tedy spustíte videohovor, do okna opět můžete přenést hromadu obrázků a vytvoří se pěkná galerie. Jakmile nějaký obrázek vyberete, stejný se zobrazí i uživateli na druhé straně.

sdileni obrazku.png
Vlevo nahoře obraz z webkamery, pod ním chat a vpravo
galerie fotek, které jsem přetáhl do okna – pokud některou vyberu,
stejná se zobrazí i na druhé straně (všiměte si pozadí,
které se mění podle barevného nádechu fotografie)

Sdílení a ovládání vzdálené plochy

S videohovory souvisí ještě funkce pro ovládání vzdálené pracovní plochy. To dnes samozřejmě nabízí pár desítek programů na webu, v tomto případě ale stačí klepnout na jedno tlačítko. Kamarádovi tedy můžete ukázat plochu a skrze hlas a video třeba řešit náhlé problémy s nefunkčním ICQ, a pokud to sami nevyřešíte, předáte mu právo pro ovládání myšáka a druhá strana získá kompletní kontrolu nad vaším počítačem. Jasně, je to jednoduché, ale funguje to.

vzdalena plocha.png  vzdalena plocha.png
Spouštění vzdálené plochy a plná kontrola šéfredaktora nad desktopem nebohého redaktora :-(

Windows Live Messenger už není pouze instantní komunikátor s podporou hlasové komunikace a videokonference. Jeho autoři pochopili, že s vlastní sociální sítí by to měli dnes těžké a raději proměnili klient v agregátor nejrůznějších stavových služeb. U nás to ale bude mít Live Messenger těžké, nemá zde totiž svou tradici a trpí možná zbytečnými předsudky na straně odbornější komunity. Další překážkou je absence legálního klientu pro ostatní platformy, ačkoliv neoficiálně lze omezenou textovou a soborovou komunikaci s MSN sítí provozovat prakticky na všech systémech.

Windows Live Messenger zatím není k dispozici pro veřejné testování, to by se ale mělo brzy změnit.

Diskuze (28) Další článek: Seagate Momentus XT hybrid: výhody ploten a SSD v jednom

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,