Technologie | Webkamera

Litva postavila první „hvězdnou bránu“ na světě. Míří do Polska. Snad se jednou dočkají i Praha a Brno

V roce 2021 se už z běžné veřejné městské webkamery nikdo na zadek neposadí, a tak na to šli na vilniuské polytechnice trošku jinak a před tamní hlavní nádraží postavili portál připomínající ten z filmu a seriálu Hvězdná brána.

Několikametrový kruh je vyplněný displejem a je v něm nainstalovaná kamera, jejíž obraz se přenáší skrze internet do druhého portálu na centrálním náměstí v polském Lublinu. Obě města dělí vzdušnou čarou něco málo přes 420 kilometrů. Jsou v podobné vzdálenosti jako třeba Praha a Budapešť.

Propagační video portálu:

Když tedy přijdete k portálu a podíváte se na jeho kulatou obrazovku, uvidíte lidi, kteří právě teď stojí před druhým portálem a naopak.

Chytrý experiment, který přitom používá běžně dostupné technologie, se osvědčil a jeho tvůrci už na webu portalcities.org oznámili brzké vybudování dalších dvou a mnohem vzdálenějších hvězdných bran mezi Vilniusem a Reykjavíkem a Vilniusem a Londýnem.

Nelze než doufat, že brzy někdo vybuduje podobný portál i mezi Prahou a Brnem, aby se mohli obyvatelé hlavního města podívat na brněnský orloj

Diskuze (37) Další článek: Canon urychlí skenování dokumentů. Má elektronický odstraňovač sponek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,