Litl Webbook: originální mikronotebook výrazně zlevnil

Relativně originálně řešený stroj s názvem Litl Webbook je určen především pro využívání webu, nepoužívá totiž běžně rozšířený operační systém. Vzhledem k nastupující konkurenci smartbooků, které se na trh začnou dostávat snad již během poloviny tohoto roku, se výrobce rozhodl cenu snížit téměř o polovinu.

Litl Webbook používá platformu s procesorem Intel Atom na frekvenci 1,6 GHz a disponuje 12,1" displejem s rozlišením 1 280 × 800, který lze nastavit ve velkém rozsahu úhlů a využít tak přístroj coby doplněk ukazující například fotografie nebo hodiny. Litl Webbook má 1 GB operační paměti a 2GB úložný prostor, který zároveň obsahuje operační systém Litl OS (velmi upravený Linux).

Samozřejmostí je WiFi, 0,3 MPix webkamera a nechybí ani jeden USB port nebo HDMI výstup. Díky IR senzorům a dodávanému dálkovému ovládání lze některé operace provádět i na dálku. Koncová cena byla snížena z původních 699 USD na 399 USD, tedy přibližně 9 000 Kč s DPH.

Litl_Webbook_02.jpgLitl_Webbook_01.jpg 

Vzhledem k nevhodně zvolené platformě a pouze tříčlánkové baterii však vydrží v provozu maximálně 3 hodiny. Takto nízká výdrž a přítomnost speciálního operačního systému bude jen velmi těžko konkurovat chystaným smartbookům s výdrží přes 10 hodin a operačním systémem Android OS s podporou velkého množství aplikací.

Diskuze (12) Další článek: Acer uvede netbooky s operačním systémem Google Chrome OS

Témata článku: , , , , , , , , , ,