Listopadový Audit: cesta do hlubin duše českého Internetu (II.)

Druhý díl analýzy listopadového Auditu se věnuje tentokrát konkrétním serverům.
Články mají být stručné, úderné a napínavé, tudíž jsem analýzu listopadové návštěvnosti rozdělil do dvou dílů, abych vás napnul.

Vítězem se stává nepřekvapivě Seznam (včetně indexeru Kompas); úžasné je, že si zachovává neustále zhruba dvacetiprocentní meziměsíční nárůst. Seznam si své drtivé vedení nad Atlasem (pětina Seznamu, poloviční nárůst) zaslouží kvůli jménu, dobře udržovanému jménu a rychlosti; ve skutečnosti (databáze stránek) Atlas za Seznamem příliš nezaostává, ale neumí se prodat a je pomalý. Seznam si ve skutečnosti nezaslouží moc chvály kvůli zastaralosti databáze - neuvěřitelně mnoho odkazů z Kompasu je nefunkčních, neexistujících. Slaboučký pokrok měla Zmije, kterou ale čeká velké přepracování, takže se určitě pohne dopředu. Nicméně, na dohnání a předehnání Seznamu nemůže ani pomyslet, ani snít - toto zaznamenané prohlášení šéfa Zmije bude navždy jeho "historickým znemožněním"…

Všeobecným mediálním webům se opět příliš nedařilo, i když to bylo lepší než v říjnu: Trafika +5%, České Noviny +18 (ještě nejlepší), iDnes -18% (?!), Neviditelný pes +21% (ale celkově kolísavě), Novinky +12% (taktéž kolísavě). Přitom co by měli číst nováčci na Internetu, než noviny, běžná zpravodajství? Stále se domnívám, že kopie tištěných zpravodajství - čímž se nejvíce vyznačuje iDnes - nejsou to pravé. Internet je jiný svět a chodím na něj právě pro to, abych si přečetl to, co si nekoupím v trafice; proto mají třeba Novinky skoro stejný počet návštěvníků jako iDnes, byť je počet nových článků na Novinkách nesrovnatelně menší než na iDnes, a byť se nevyjadřují k "celospolečenským tématům" jako iDnes. Ale jsou prostě typickým internetovým časákem, který si každé ráno projdu; a to se o iDnes říci nedá.

A jsme u oborově specializovaných médií, ze kterých budu komentovat média počítačová. Zde je důvod k jásotu pro dení, který právě čtete: Živě zaznamenalo nejvyšší vzrůst za celou svou historii (nepočítaje prehistorii), a růst více než dvojnásobný než veškerá jeho konkurence s výjimkou Světa Namodro; v návštěvnících (IP adresy) pak zaznamenalo rekord suverénní. Takto tedy vypadá tabulka serverů orientovaných na informační technologie a Internet:

Stránky/den IP/měsíc IP/den
Svět Namodro 23794 21396 2154
Živě 14337 14187 1588
Grafika 6284 11023 828
Lupa 5382 9422 848
Idg 4873 7116 405
SWWWN 2856 8105 514
Je nutné pochválit třetí Grafiku, která je ze všech těchto serverů nejúžeji specializovaná, ale své branži se věnuje s velkou péči a úsilím, což se vyplácí. Naopak dva poslední servery už patří do kategorie zcela redundantních - a to kromě toho, že jsou zařazeny mezi média, jsou současně i weby dvou firem, na které chodí návštěvníci i za zcela jinými účely než číst zprávy. Ale ani to nestačí k odlepení se od hlubokého dna.

Český Internet měl za listopad i několik poražených. Kachna už zřejmě dnes nikoho nezajímá - vtipy se ohrály, je těžké je inovovat a dovolím si předpovídat, že tento druh drůbeže českého Internetu už nebude mít dlouhého života. Stejně výrazně poklesly další dva recesistické servery Gentleman a Zelený Raoul - oba z téhož, respektive velmi podobného důvodu. Tyto servery samozřejmě budou vycházet tak dlouho, dokud to bude jejich autory bavit - ale moment překvapení je pryč a už se nikdy nevrátí.

Mezi možná ne poražené, jako spíše ne jasné vítěze patří Trafika a Mobil Server. Trafika se příliš dlouho nemění (+5%); Mobil Server (+6%) patří mezi bezkonkurenčně nejnavštěvovanější weby českého Internetu na to, jak úzkou oblastí se zabývá - a růst pro něj bude velice těžké, bez ohledu na skvělý tým, který jej obsluhuje. Větší vzestup jsem očekával i u Ulrichova Shop.cz - blíží se přece vánoce a přístupy na naše obchodní weby se v této době doslova znásobují.

Váš názor Další článek: Dá se Internet Explorer odstranit z Windows 98? A dělá zde škodu nebo užitek?

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,