Lískulka: tajný deník v oříšku

Popelka potřebovala ke svému štěstí tři oříšky, které cvrnkly přes nos jejímu otci, když jel do města. Také jsem jel do města a přes nos mi cvrnknul oříšek, ve kterém se zabydlela Lískulka.
Marek Šalanda: Popelka potřebovala ke svému štěstí tři oříšky, které cvrnkly přes nos jejímu otci, když jel do města. Také jsem jel do města a přes nos mi cvrnknul oříšek, ve kterém se zabydlela Lískulka.

Pokud jste viděli alespoň jedenkrát v televizi její příběh, pak určitě víte, o čem mluvím, když hned v úvodu vychválím její grafiku.

Za hranice fantazie

Malý školák může začít třeba hned v kinoautomatu, kde si z krátkých úryvků Lískulčiných dobrodružství sestaví vlastní příběh. Stane se tak na chvíli střihačem, který ve střižně vyrobí film. A možností, jak větvit příběh, je opravdu hodně.

Jsme-li již u fantazie, napišme si pohádku podle některého z obrázků. Celý příběh si pak třeba vytiskněte a přečtěte dítěti večer před spaním. A takový školák už přece může psát sám. Jen směle do toho, Lískulka bude určitě ráda, že na ni někdo takhle myslí.

Zajímavostí na celém cédéčku je dětský textový editor firmy Software 602. Jednotlivé funkce jsou schovány za ikonami. Když na ně klepnete, objeví se klasický vzhled známý z balíku 602Pro. Práce s tímto editorem dětem pomůže při pozdějším používání klasických „dospěláckých“ Wordů apod. Aby mohla fungovat práce s textem, musíte si z cédéčka nainstalovat 602Pro PC SUITE 2000a. Musela však být podmínkou kompletní instalace tohoto balíku? Pokud používáte MS Office nebo jiný kancelářský software, pak při instalaci nezatrhávejte žádné položky a ty zaškrtnuté odznačte. Jinak byste se mohli dočkat nepříjemností.

Tajná kronika

Základem cédéčka je Tajný deník, který k němu dostanete také v papírové podobě (takový se již hodně proslavil). Do elektronického deníku se dítě dostane skutečně tajně – zadáním jména a hesla. Pak si může zapisovat zážitky za celý rok. K tomu slouží diář. Na každé straně si děti zapisují také něco o sobě (koho mám rád, co už umím, jak mi to jde ve škole, kde jsme byli na výletě, co jsem viděl ad.).

Každý den má ještě svoji obdobu v tzv. Modrém dni ve skautském stylu – čištění zubů, slušná mluva, dobrý skutek a radostný zážitek. Vedle diáře je v deníku i prostor pro telefony a důležitosti – těm ale chybí struktura a údaje se píší pouze na prázdný list. Všechno opět doprovází krásná grafika a spousta drobností v podobě zvuků, animací apod. Myslím, že v elektronické podobě se stane deník ještě oblíbenější – navíc ho díky vstupu pomocí jména a hesla může používat libovolný počet dětí.

Ještě něco navíc

Pro odpočinek nabízí Lískulka také Lískotéku, kde najdete 18 písniček. Ty jsou jenom pro přehrávání, aby děti nemusely sedět u počítače a mohly při nich třeba tančit, zpívat nebo si jen hrát s hračkami ze skříně.

Budou-li si ale chtít zahrát s Lískulkou, mohou navštívit některou z her. Najdou zde třikrát hledání rozdílu, tři drobná pexesa, tři skládačky a jednu prémiovou hru. Škoda jen, že když je vyhrají, budou pořád stejné, nezmění se. Hry ještě doplňuje veselá Duhová muzika, kde si děti mohou pomocí jednoduchých tónů sestavit písničku. Doplňků mohlo být i více, dnešní možnosti multimédií nabízejí spoustu dalších didaktických her, které by se na cédéčko určitě ještě vešly. Pokud ale navštívíte web, najdete na něm další doplňky k cédéčku, které by se měly postupně rozšiřovat.

Lískulka je krásná postavička s podmanivými příběhy, které mají přesně určeného diváka. Cédéčko oslovuje svými hlavními částmi malé školáky. Není pouze pasivním zdrojem zábavy, ale jeho hlavní oporou je aktivita. To se také projevuje na kvalitním zpracování těchto částí. Hry a Lískotéka jsou již připraveny opravdu jako doplňky a používat je budou spíše mladší sourozenci, pro školáky jsou až příliš jednoduché.

Hledáte-li pro své děti něco, co by jim nabídlo aktivní zábavu v kvalitním prostředí, a nebude vám vadit o něco vyšší cena, pak až pojedete do města, nechte si Lískulkou cvrnknout přes nos.

dětský multimediální software
Lískulka
Zdroj: AVANT-GARDE
Telefon: (02) 22 72 15 34
Cena: 750 Kč včetně DPH
Doporučená konfigurace: Windows 95/98/NT/2000, Pentium 266 MHz, 64 MB RAM, 24× CD-ROM, rozlišení 800 × 600, 16bitová hloubka barev, zvuková karta.

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Váš názor Další článek: Edice OKO na CD-ROM: dvanáct očí navíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,