Linuxu chybí high-end vlastnosti

13. dubna 1999
Computer 7/99 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Příznivci operačního systému Linux mnohdy až fanaticky věří v jeho schopnosti, podle studie ale pravdu mají pouze částečně.
Příznivci operačního systému Linux mnohdy až fanaticky věří v jeho schopnosti, podle studie ale pravdu mají pouze částečně. Ze studie, kterou provedla D.H. Brown Associates, vyplývá, že Linux má oproti komerčním unixovým systémům a MS Windows NT mnohé nedostatky v high-end vlastnostech. Jedná se především o kvalitní podporu víceprocesorových systémů či operační paměti nad 1 GB (současný limit Linuxu jsou 2 GB oproti 128 GB například u Irixu od SGI).

Živě komentuje: Na začátku tohoto desetiletí byl Linux pouhou zajímavostí. V polovině devadesátých let pak operačním systémem pro nadšence a hračičky, kteří se rekrutovali převážně ze zavilých odpůrců firmy Microsoft. Dnes je Linux vyzrálou platformou pro široké použití – velké úspěchy pak sklízí zejména v oblasti internetových technologií (uvidíme, zda si i do budoucna WWW server Apache na Linuxu dokáže udržet své výsadní postavení). Otázkou zůstává, jak moc jsou výše zmíněné nedostatky v high-end vlastnostech v současné době závažné – není totiž vůbec jasné, v kolika případech by zákazníci z tohoto segmentu trhu dali přednost Linuxu před komerčními systémy. Hádal bych, že by se o velký podíl nejednalo. Podstatné je, že Linux nabízí kvalitu přesně tam, kde se jeho nasazení předpokládá. Osobně se však domnívám, že je pouze otázkou několika málo let, kdy se platforma se znakem tučňáka bude moci začít prosazovat i na dosud nedostupném uzemí.

Diskuze (21) Další článek: Computer 7/99

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,