Tablety | Počítače | Ubuntu

Linuxový tablet míří do obchodů. PineTab se prodává za hubičku

Partě nadšenců ve společnosti Pine 64 možná chybí silné zázemí, ale zato mají velké odhodlání. V pár lidech již vytvořili linuxový mobil, minipočítač, dva notebooky a chytré hodinky. Po roce od oznámení teď začali přijímat předobjednávky i na vlastní tablet.

PineTab stojí jen 100 dolarů, případně o 20 více, pokud jej vezmete s magneticky připojitelnou podsvícenou klávesnicí včetně touchpadu.

Samotný tablet měří 258 × 170 × 11 mm a váží 575 gramů. Vzhledem k ceně nepřekvapí celoplastové tělo ani trochu lacinější displej. Jde o 10" IPS panel s rozlišením 1280 × 800 px a širokými rámečky.

Uvnitř tiká Allwinner A64 se čtyřmi 1,2GHz procesorovými jádry Corterx-A53 a grafikou Mali-400 MP2. Ten je doplněn o 2 GB paměti (LPDDR3) a 64GB úložiště (eMMC) rozšiřitelné pomocí microSD karet. Výbava odpovídá lowendovým mobilům.

Součástí jsou dále Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, stereo reproduktory, zadní 5Mpx a přední 2Mpx foťák. Akumulátor s kapacitou 6000 mAh je vyměnitelný, přičemž Pine 64 je známý tím, že k produktům prodává i náhradní komponenty. Po konektorové stránky počítejte se třemi USB 2.0 (jeden z nich je microUSB), microHDMI, audio jackem a kolíkem pro nabíječku.

Tahákem zařízení je stejně jako u jiných výrobků stejné značky linuxová podpora. PineTab bude standardně dodáván s Ubuntu Touch, ale dle výrobce na něm rozjedete i další distribuce, Android nebo třeba systému typu *BSD.

Diskuze (40) Další článek: Útočník chtěl zneužít seznamácké e-maily k šíření spamu. K některým účtům získal přístup

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,