Linuxový software: OpenOffice.org

Pro Linux existuje několik kancelářských balíků, ale tím nejrozšířenějším je bezesporu OpenOffice.org. Jaké jsou jeho výhody? Najdete ho ve většině linuxových distribucí. A navíc, narozdíl od svého přímého předchůdce Star Office, je zcela zdarma.

Základní vlastnosti

Balík OpenOffice.org se skládá z několika součástí. Pro většinu uživatelů je základem OO Writer, alternativa k MS Wordu. Samozřejmostí je vkládání tabulek, grafů, obrázků, kontrola pravopisu a mnoho dalšího. Nechybí mu ani pokročilejší funkce, zmiňme se například o spolupráci s externím e-mailovým klientem či propracovaném systému automatických oprav. V mnohém Word i předčí, např. vytváření matematických vzorců pomocí OO Math je podle mnohých uživatelů snazší a pohodlnější. Vzhled obou aplikací je na první pohled nápadně podobný, většinu funkcí najdete ve stejném menu - to vše případný přechod velice ulehčuje. Na druhou stranu, občas narazíte i na těžkosti a ovládání se vám bude zdát těžkopádné a neintuitivní. Vše je ale věc zvyku, pro začínajícího uživatele vyjde nastejno, který textový editor si vybere pro tvorbu svých prvních dokumentů.

Tabulkový editor se skrývá pod názvem OO Calc. Umožní vám udělat téměř vše, co dokáže jeho pravzor MS Excel, jen to občas budete muset trochu déle hledat. Pro tyto případy máte k dispozici propracovaný systém nápovědy – přehledný, ale nevtíravý, žádná kancelářská sponka vás tu strašit nebude. Běžné operace, jako vytvoření jednoduchého grafu či spočtení průměru ze sloupce čísel ale zvládnete i tak na první pohled. Nemusíte se obávat ani problémů s importem dat z nejrůznějších databází (včetně MS Accessu). Také na vás čeká spousta praktických šablon.

Pro vytváření prezentací je tu OO Impress. Ovládání má vskutku intuitivní, můžete k němu přijít a vytvořit profesionálně vypadající prezentaci, aniž jste přečetli jediný řádek dokumentace. Pokud ovšem odoláte pokušení a nepokazíte své dílo hromadou efektů, jejichž výběr je velice široký. Obrázky do prezentace můžete vytvářet pomocí OO Draw, je to jednoduchý vektorový editor, který ale dokáže zázraky. Umožňuje vytvářet trojrozměrné objekty a různě je otáčet. Popravdě, má tolik různých funkcí, že mnohé z nich ocení pouze profesionální grafici. Zvládá import a export všech běžných formátů (např. BMP, GIF, JPEG, PNG, TIFF...).

   

Formáty souborů

Nativní formáty Open Office jsou založené na komprimovaném XML. Zjednodušeně řečeno to znamená, že dokument je možné odzipovat a dostat se k jeho přehlednému a snadno zpracovatelnému obsahu, i když vůbec nemáme přístup k balíku, ve kterém vznikl. Vše je čisté, jasné, přehledné a zdokumentované. Velkou výhodou je také možnost exportovat dokumenty do formátu PDF, Macromedia Flash či validního HTML.

Open Office si umí poradit nejen se širokou škálou otevřených formátů, ale někdy více, jindy méně úspěšně zvládá i export/import proprietárních formátů MS Office. Pro vývojáře to nebyla vůbec lehká práce, zkoumání a dokumentace těchto formátů je únavná a nimravá práce s nejistými výsledky. Ostatně, zlí jazykové tvrdí, že struktuře svých formátů už nerozumí ani Microsoft sám a problémy s kompatibilitou mezi jednotlivými verzemi jejich balíku tomu jen nasvědčují. Někdy dochází i k překvapivým paradoxům, kdy například Open Office správně otevře soubor, který byl vytvořen v MS Office, ale jeho jiná verze si s ním neporadí.

Samozřejmě, pokud používáte složitá makra ve Visual Basicu, můžete na nějakou kompatibilitu zapomenout. U obyčejných dokumentů však k problémům dochází jen výjimečně, rozhodně ne častěji než při používání MS Office. Není tedy třeba obávat se těžkostí při komunikaci se zbytkem světa používajícím tyto proprietární formáty.

Jak jej obstarat a kde hledat podporu

Je velmi nepravděpodobné, že by Open Office nebyl obsažen přímo ve vaší distribuci, týká se to dokonce i stále populárnějších live distribucí, jako je třeba Danix. Je-li to nutné, lze jej stáhnout i z internetu. Základním zdrojem instalačních souborů i dalších informací pro české uživatele je stránka cs.openoffice.org. Čekají tu na vás tutoriály a šablony, rady můžete hledat také v tamním diskusním fóru. A jak už je v komunitě lidí kolem open source zvykem, dostane se vám zde mnohem užitečnějších rad než obvyklého Retry, Reboot, Reinstall. Aktuální verze nese číslo 1.1.2., v české verzi má instalační soubor kolem 80 MB.

Pár slov závěrem

Související v Databázi znalostí:
Linux pro začátečníky
Zavináč v Linuxu

Každé řešení má své nevýhody, Open Office je v porovnání s kancelářským balíkem od Microsoftu (který je samozřejmě možné na Linuxu pustit také, např. pomocí CrossOver Office) pomalejší a kompatibilita, nutná pro komunikaci s ostatními, stále není dokonalá. Pokud však Microsoft neudělá nějakou zásadní změnou svých formátů vývojářům čáru přes rozpočet, dá se očekávat neustálé zlepšování, během příštího roku by měla vyjít verze 2, která má přinést značné změny. Na druhou stranu, balík Open Office je zcela zdarma a když s ním máte potíže, na internetovém diskusním fóru najdete pomoc.

Diskuze (100) Další článek: Hry a operační systémy: větší vliv než by se mohlo zdát

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,