Linuxové novinky: Raspberry Pi nafotilo Zemi

Hardwarová miniplatforma Arduino má následovníka, Mageia 3 se Steamem, Mnichov dokončil přechod na linuxový desktop, WordPress oslavil 10. narozeniny.

Tento článek vychází ve spolupráci s magazínem LinuxEXPRES, který vydává aktuální články ze světa Linuxu a svobodného softwaru a snaží se ukázat, že linuxové operační systémy obsahují mnoho kvalitního softwaru pro zábavu i profesionální práci.

Raspberry Pi nafotilo Zemi

Dave Akerman je specialista na balónové létání ve vysokých výškách. Tentokrát poslal do vzduchu minipočítač Raspberry Pi s kamerou, tj. zařízení za cca 130 dolarů. Cílem Sky project bylo nasnímání Země a návrat modulu s plnou SD kartou fotografií (což se podařilo). Balón s malinou (logo Raspberry), která celé zařízení obsahovala, šťastně dosedl a realizačnímu týmu se ho podařilo najít. Vše proběhlo podle plánu a na blogu Dava Akermana se můžete podívat na fotky Austrálie z hranice vesmíru (nebo na Flickru).

Raspberry Pi.png
Raspberry Pi v nebesích

Tak teď ho pro změnu poslat do hlubin, ne? Co třeba Mariánský příkop?

UDOO = Arduino, Android, Linux a ADK2012

UDOO je nová hardwarová vývojářská platforma plně kompatibilní s Arduinem. Spustíte na ní Android a linuxový systém Linaro (založený na Ubuntu), odpovídá standardům Google Accessory Development Kit 2012. Slouží nejen amatérským vývojářům k vytváření budoucího „internetu věcí“, ale je ideální také k výuce.

Po hardwarové stránce jde o architekturu ARM (Freescale i.MX 6 ARM Cortex-A9 CPU Dual/Quad core 1GHz), 1 GB RAM, síťovým a wifi připojením, rozhraními HDMI, LVDS, USB a miniUSB, SATA, microSD a připojením pro kameru, analogový výstup a mikrofon.

Kolik lidí v ČR je schopno naučit s tím pracovat učitele, aby se tato hračka dostala také do českých škol?

LMS Moodle má responzivní téma vzhledu

Moodle je prostředí pro podporu vzdálené výuky a e-learningu. Aktuálně vychází verze 2.5, která usnadňuje ovládání a přidává nové zajímavé funkce. Mezi jednu z výtek vůči Moodlu patří nepřehlednost administrátorského rozhraní a délka konfiguračních formulářů. To by se nyní mělo zlepšit, protože formuláře jsou ve výchozím stavu sbalené a tedy přehlednější. Vítaným usnadněním je také funkce drag'n'drop pro nahrávání obrázků přímo do kurzu – tím se Moodle přibližuje standardům platným v oblasti webových redakčních systémů.

K hlavním bodům mezi novinkami patří rozhraní Bootstrap určené pro vytváření responzivního vzhledu, na něm vytvořené základní téma pro odvozované vzhledy jménem Bootstrapbase a z něj odvozené téma Clean. Počítá se s tím, že všechna budoucí témata vzhledu budou založena na rozhraní Bootstrap, čímž bude Moodle univerzálně použitelný na mnoha typech zařízení (displejů). Moodle lze také rozšiřovat pomocí pluginů, ty lze nově instalovat přímo v administraci bez přístupu na FTP. Vzhledem k tomu, že jde o komplexní a rozsáhlý balík, novinek lze najít více, jsou roztroušeny po celém systému.

Chtělo by to Moodle Light, protože tohle už se nedá udržovat. Updatují všechny školy a univerzity své instalace Moodlu?

Funkční OSS kancelářský balík vytvořený za 30 dní

Anthony Goubard sestavil během jednoho měsíce funkční prototyp online kancelářského balíku Joeffice, a to z volně dostupných komponent: platformy NetBeans, knihovny Apache POI (práce s formáty MS Office), databáze H2 a knihovny Apache Batik (pro práci se SVG).Celé to samozřejmě funguje díky Javě, která taky automaticky zajišťuje multiplatformnost celého konceptu.

Jeoffice.png
Joeffice

Smyslem není vytvořit kopii MS Office, nýbrž sestavit komunitu, která věří, že lze kancelářské nástroje vytvořit také jinak, než nabízejí současní výrobci. Kancelářský software by totiž šlo vyrobit každé firmě na míru. Kromě toho jde taky o jistý druh prezentace technologických možností. Goubard vyzývá všechny, koho nápad oslovuje, aby se přidali a pomohli mu v projektu pokračovat. Alfa verze lze stáhnout a vyzkoušet na vlastním počítači. Podporuje formáty dokumentů MS Office 2007 a novější (tedy nepodporuje např. OpenDocument Format).

Otázkou zůstává, jestli to někdo skutečně ocení i po letech vývoje. Skutečně je třeba vyvíjet další kancelářský balík, tedy software, který má většina lidí spojen s prací?

WordPress slaví desáté narozeniny

Zřejmě nejoblíbenější redakční systém pro blogy a malé weby slaví deset let od svého vzniku. První verze 0.7 byla oznámena 27. května 2003 a vznikla jako fork redakčního systému b2/cafelog. Od té doby WordPress ovládl množství stránek na internetu (každé vydání je staženo v milionech až desítkách milionů kopií) a tím ho také velmi ovlivnil. Ačkoliv lze kritizovat kvalitu jeho kódu nebo bezpečnost, uživatelé získali jednoduchý nástroj, díky němuž mohli začít blogovat a vytvářet vlastní kvalitní webové stránky. Aktuálně se pracuje na verzi 3.6, která opět ponese jméno některého jazzového hudebníka.

Snad jediné: Happy Birthday!

Mageia 3 obsahuje Steam a stále vypadá dobře

Systém vzešlý z Mandriva Linuxu má sice pomalý vývoj, ale zdá se, že výsledky stojí za to. Vývojáři aktivně pracují na vylepšeních a uživatel tak získá kompletně vybavený a moderní operační systém, který stále profituje z dobrých základů Mandriva Linuxu. Tím je zejména systém RPM pro správu softwaru, popularita (mnohý software mimo repozitáře na Mageiu stále pamatuje) a vlastní nástroje pro nastavení systému (známé jaké „draky“ [drejki]).

Mageia se nestydí a nabízí prostředí KDE 4.10.2, GNOME 3.6, LXDE 0.5.5, Xfce 4.10, Enlightenment (dlouho bylo součástí Mandriva Linuxu) a RazorQt 0.5.2. Z aplikací LibreOffice 4.0.3 a balík programů pro produkci hudby (sekvencery, editory partitur a další). K dispozici jako instalační médium pro 32bitovou i 64bitovou architekturu ve formě DVD (3,9 GB) a hybridního CD. Dále pak jako live médium – DVD/CD s KDE, nebo GNOME. Třetí typ média je instalační vizitka s nezbytnými ovladači.

Vždycky dokáže něčím zaujmout a nelze ji jen tak odepsat. Tohle prostě je kvalitní software.

Open data & gov


Mnichov dokončil přechod na linuxový desktop

Na konferenci Linux Tag vystoupil Peter Hofmann, vedoucí projektu, jehož cílem bylo postupně od roku 2005 do roku 2013 migrovat zhruba 12 000 (80 %) počítačů, které používá město Mnichov, na svobodný desktop. Cíle bylo dosaženo na konci roku 2012 a migrace dále pokračuje. Ačkoliv cílem nebyla finanční úspora, nýbrž otevřenost a nezávislost výsledného řešení, radnice tímto procesem ušetřila zhruba 10 milionů eur na licenčních poplatcích.

Mnichov na svých počítačích používá vlastní distribuci LiMux a kancelářský balík OpenOffice.org (plánuje přechod na LibreOffice, jehož zastřešující organizace The Document Foundation sídlí také v Německu). Při migraci se převáděly šablony, makra, formuláře a různé další podpůrné nástroje a prostředky, aby bylo dosaženo „udržitelného desktopového prostředí“ nezávislého na konkrétním dodavateli. Velmi důležitá byla politická podpora, informování veřejnosti a také postupné zaškolování uživatelů. (via City of Munich: „Migration to sustainable desktop completed successfully“)

V tomto projektu nejde jen o to, že „používají Linux“, ale o celkový přístup k občanům jako klientům. Radnice se rozhodla vylepšit své služby, a to s výhledem do budoucna. Přitom ještě ušetřila. Ideální příklad.

Austrálie zvažuje zavedení ODF pro výměnu dat

Oddělení financí a deregulací australské vlády vydalo pracovní verzi návrhu pro společnou vládní koncepci týkající se počítačových technologií. Navrhuje v ní, aby se formátem souborů pro výměnu dat stal OpenDocument Format, který je podporován mnoha kancelářskými balíky na trhu.

V dokumentu se uvádí, že ODF je podporován řadou produktů, a to jak volně dostupných a otevřených, tak placených či uzavřených. Každá z vládních organizací má tudíž na výběr s ohledem na své možnosti. Dále se vyzdvihuje nezávislost na dodavateli řešení a dlouhodobá dostupnost uložených dat. Jako pozitivní je brán kontinuální vývoj jak samotného ODF, tak jeho implementací v konkrétních produktech. Předpokládá se, že vylepšení týkající se ukládání dat ze spreadsheetu ve verzi ODF 1.2 přispěje k odstranění bariér mezi Excelem a Calcem (vzorce se budou ukládat standardizovaně).

Nasazení ODF coby „interního“ standardu nevylučuje používání jiných formátů. Předpokládá se, že použití ODF bude výhodné také v případě cloudových či webových kancelářských aplikací, pokud se v budoucnu více rozšíří. (Via ITworld: Australia mulls requiring OpenDocument Format compatibility)

Kdy donutíme ty naše úředníky, aby nějaký podobný draft sepsali, schválili a vymáhali na sobě jeho platnost?

Jednou větou

Diskuze (15) Další článek: Nová generace Mac Pro s 12jádrovým čipem v neoficiálních testech výkonu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,