Linux versus Windows: další kolo boje o cenu

Novou vlnu vášní do urputného boje zastánců Linuxu a Open Source jako takového proti dominantnímu postavení Microsoftu zcela jistě přinese právě zveřejněná studie. Pochází od společnosti Cybersource a věnuje se celkovým nákladům na provoz linuxového řešení ve středně velké firmě. Microsoft kontruje nenápadně, ale účinně.

Související odkazy

Slovník
Linux
Open Source
PDF
platforma
upgrade
virus

Australská společnost Cybersource, která kromě jiného nabízí služby pro linuxové operační systémy, zveřejnila svou studii Linux vs Windows TCO Comparison: The Final Numbers Are In (Linux versus Windows celkové náklady na pořízení a provoz systému: konečná čísla, plná verze zprávy ve formátu PDF). Studie, jejíž vypracování trvalo dva roky, je zaměřena proti kampani Fakta o Windows a Linuxu společnosti Microsoft, kterou doprovázejí studie vypracované pro Microsoft analytickými firmami. Podle analýzy, jejíž tvůrci se snažili o maximálně vyváženou a otevřenou práci, je řešení postavené na Open Source produktech pro firmu o 250 uživatelích finančně výhodnější o 27 až 36 %. Metodika použitá při výpočtech je součástí studie, což má otupit útoky proti jejím výsledkům a odvrátit obvinění ze zaujatosti.

Studie počítá celkové náklady na pořízení a provoz, které zahrnují cenu hardware, licencí na používaný software, náklady na správu celého systému a řadu dalších výdajů spojených s provozem informačních systémů ve firmách během tří let. Autoři studie dodávají, že se do metodiky studie pokusili promítnout všechny argumenty, které proti Linuxu používá ve své rétorice Microsoft. Studie proto počítá s komerčním Linuxem od společnosti Redhat. Zároveň ve studii nejsou započítány náklady na řešení problémů s viry a dalších problémů, které postihují, často vinou uživatelů, systémy založené na platformě Microsoftu. Navíc je ve studii ztrojnásoben rozpočet na externí konzultanty, aby studie počítala s argumentem, že odborníci na Open Source řešení jsou dražší než práce partnerů společnosti Microsoft.

Jednoznačné přijetí výsledků této studie je z pohledu firem lákavé, protože úspora pohybující se kolem třiceti procent je nepřehlédnutelná, zveřejnění všech detailů metodiky navíc studii dodává na věrohodnosti. Obdobné studie i s metodikou ale zveřejnil Microsoft, jejich přijetí bylo rozporuplné. Důvodem k této nedůvěře je, že studie zastánců obou stran, jak komerčního software tak Open Source, vždy vycházejí ve prospěch "zadavatele". Skutečnost je samozřejmě složitější. Pro každé specifické nasazení může být nejvhodnější jiné řešení. Celkové náklady na provoz systému jsou ovlivňovány desítkami různých parametrů. Jedním z nich je například historie firmy a její současné vybavení. Náklady na převod určitého systému na novou platformu budou výrazně vyšší než udržování stávajícího stavu s pozvolnou výměnou nebo upgrady.

O tom, že pro řadu organizací je výhodnější setrvání u produktů Microsoftu, ukazuje velký počet uzavřených smluv a vyhraných výběrových řízení, ve kterých Microsoft snižuje cenu nebo nabízí kvalitnější služby v rámci standardní ceny. Zisk zakázky pro Microsoft obvykle nevyvolá mediální reakci, jak tomu je v případě, že se nějaká větší organizace nebo úřad veřejné správy rozhodne vyzkoušet Open Source řešení. Linux a další Open Source produkty tak pro trh plní velice důležitou úlohu - působí jako skutečná konkurence, která ovlivňuje obchodní jednání směrem k nižším cenám a kvalitnější nabídce služeb.

Diskuze (109) Další článek: Acer nabízí PC Power F1b s předinstalovaným Linuxem

Témata článku: , , , , , , , , , , ,