Linux si hledá cestu všude

Vznikají nové verze tohoto operačního systému určené pro různá zařízení a různé nároky.
Linuxové firmy postupují dopředu nebývalým tempem. Tři ze skupiny nejvýznamnějších oznámily už koncem ledna několik zajímavých novinek, které umísťují Linux jako operační systém do dalších oblastí. Ještě chvíli a linuxový svět si bude moci s klidem přivlastnit slogan „Where do you want to go today?“, zcela jistě nebude jejich správná odpověď spojená s Microsoftem.

Caldera, která mimochodem nedávno dosáhla vítězného urovnání svého sporu právě s firmou Microsoft, oznamuje produkt nazvaný eServer, což je verze Linuxu zaměřená speciálně na oblast náročnějších serverových operací. eServer už vyžaduje výkonnější procesor (min. Pentium II), vyniká typickými serverovými vlastnostmi, jako je práce s velkým množstvím otevřených souborů současně a je naopak zbavená některých desktopových či přímo notebookových funkcí. Cena produktu ale není zrovna nízká – Caldera chce za eServer 200 dolarů, což už není daleko k ceně běžných komerčních serverů.

Red Hat pak oznamuje, že se vrhá do světa „embedded“ Linuxu, tj. specializovaného Linuxu pro použití v sub-PC zařízeních. Firma před pár měsíci pohltila známého vývojáře zaměřeného právě na embedded trhy s názvem Cygnus Solutions a bude nabízet především vývojářské nástroje pro tuto oblast. Je zajímavé, jak je zde plno: i Caldera má své vlastní velké aktivity v Linuxu pro sub-PC (dceřiná společnost Lineo, která připravuje verzi Linuxu pro sub-PC stroje s názvem Embedix), další firma MontaVista nabízí Linux pro extrémně skromná zařízení (do 500 kB paměti), vše ovšem postaveno na původním a jediném kernelu Linuxu.

Firma Lineo navíc oznámila, že pohltila další vývojářskou společnost s názvem Zentropix. Tato malá soukromá firmička (15 zaměstnanců) se specializuje na systémy pro práci v reálném čase – sice to nejsou produkty, které by zaplňovaly první stránky časopisů (pokud by náhodou nezpůsobily nějakou velkou katastrofu), ale jsou klíčové pro chod mnoha průmyslových oblastí, jako je řízení výroby, kde jsou současné operační systémy se svými stochastickými dobami odezvy zcela nepoužitelné.

Závěrem jedna zajímavá zpráva o prodeji další významné linuxové latifundie: doménu Linux.net získal vydavatel časopisu Linux Magazine za nezveřejněnou částku. Šťastným člověkem, který měl kdysi dávno nápad si vyblokovat domény Linux.com a Linux.net (nicméně již ne onu třetí nejdůležitější, a to Linux.org), je známý Frank van Kempen, který nedávno prodal onu klíčovou doménu Linux.com firmě VA Linux Systems. I v tomto případě byla suma utajená, nicméně podle všech zdrojů se van Kempen zachoval čestně, když doménu neprodal nejvyšší nabídce, ale naopak firmě, která nabízela méně, ale nejlépe naplňovala filosofii tohoto názvu.

Diskuze (1) Další článek: Who stays the same?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,