Linux prodán Microsoftu!

Z dostupných informací zatím není jasné, jak budou posuzovány případy, kdy si uživatelé vytvoří svoji vlastní distribuci z dostupných zdrojových kódů.
Společnost Microsoft včera oznámila, že se dohodla s Linusem Torvaldem, otcem populárního operačního systému Linux, na převodu autorských práv k tomuto dílu. Na základě uzavřené dohody bude mladému Švédovi vyplaceno 750 miliónů dolarů - tedy odhadem 100 dolarů za každého uživatele. Smlouva sice nemůže pokrýt již udělené GNU licence, ale od dnešního dne může být jakákoli distribuce Linuxu s jádrem novějším než 2.0.35 prodána pouze se souhlasem největší softwarové společnosti na světě (a také po zaplacení příslušné licence, které by měly být tři - uživatelská nezisková, uživatelská komerční a vývojářská). Z dostupných informací zatím není jasné, jak budou posuzovány případy, kdy si uživatelé vytvoří svoji vlastní distribuci z dostupných zdrojových kódů.

Živě komentuje: V kuloárech se o podobné snaze Billa Gatese diskutuje již několik měsíců. Osobně jsem ale nevěřil, že by se mu něco takového mohlo v blízké budoucnosti podařit. Uživatelé současných verzí nebudou sice muset Microsoftu zaplatit ani cent, ale každý moc dobře ví, že Linux je co do vývoje ohromně živý - a tady je velké nebezpečí pro něj samotný. Kdo bude vyvíjet další jádra, když nebude vědět, zda je někdo použije (přiznejte si, měnili byste jádro třikrát do roka, když by Vás to pokaždé stálo 100 dolarů?). V souvislosti s touto zprávou se také objevily zatím nepotvrzené informace, že Microsoft se opět pokusí koupit veškerá práva k internetu.

Diskuze (8) Další článek: Internet po Pražsku

Témata článku: , , , ,