Linux nebo byznys? Nebo obojí?

Vzniká organizace, která má standardizovat jádro Linuxu. Ale komunita se bouří...
Nejznámější produkt ze skupiny volně šiřitelných programů, operační systém Linux získává pevnější organizaci nazvanou LSA (Linux Standards Association); její zakladatelé prohlašují, že chtějí „přivést byznys k Linuxu“.
  V žádném případě to neznamená komercionalizaci Linuxu a dokonce ne ani jeho vtěsnávání do nějakých nových přihrádek nebo pravidel – jde spíše o propagaci určité základní sady Linuxu, která by neměla být obměňována. Jedno z vážných nebezpečí pro Linux totiž spočívá v tom, že jelikož je celý operační systém k dispozici ve zdrojovém kódu pro další programování, vznikají jeho různé nekompatibilní klony.
  Odůvodnění LSA je logické (volně citováno): „pokud nebude podporován a nevznikne jednotný minimální standard, který bude konstituovat operační systém Linux (LOS, Linux Operating Systém), pak hrozí, že nezávislí softwaroví vývojáři a hardwaroví prodejci nebudou tento systém podporovat, protože výdaje na podporu (nekompatibilních variant Linuxu, pozn. red.) převýší jejich zisky z prodeje“.
  Linux se v posledních měsících stává etablovanou alternativou proti ostatním unixovým systémům – jsou na něj portovány komerční aplikace od Netscape, Oracle nebo Informixu; proto ono standardizované jádro může systému velmi pomoci.
  Nicméně, vznik této organizace neprovází zatím žádný velký souhlas. Členy se (zatím) nestaly nejznámnější firmy, které vytvářejí distribuci Linuxu, jako je Red Hat nebo Caldera, a mlčí i sám Velký tučňák Linus Orvalds. Problémem jsou právě zaváděná pravidla, která nejsou zrovna v souladu s „chartou“ GNU – například dávají právo vetovat změny jádra zakládajícími členy, což jsou dvě zcela neznámé firmy, a pro řadu linuxáků to znamená popření základní filosofie produktu.
  Linux se tak dostává do vážného dilemmatu: zda může zůstat zároveň naprosto free a současně vydělávat peníze. Řešení nebude jednoduché.
  
Váš názor Další článek: Pošlete článek přátelům

Témata článku: , , , ,