Linux již pro 64bitové Itanium

Zdrojový kód Linuxu pro platformu IA-64 byl dokončen a dán k dispozici
Zdrojový kód Linuxu pro platformu IA-64 byl dokončen a dán k dispozici. Koalici s názvem Trillian vytvořily nejdříve hardwarové společnosti (Intel, SGI, HP a IBM), k nim se připojil aktivní linuxář VA Linux Systems, dále jedna výzkumná laboratoř a firma Cygnus Solutions. Později přibyly Red Hat (koupila Cygnus), Caldera, TurboLinux a SuSe. Caldera poskytla distribuci, CERN dodal glibc, HP se podílel na jádru a převodu glibc, IBM dodalo nástroje pro měření výkonu a optimalizaci, Intel dodal podporu pro IA-32, pochopitelně podklady pro IA-64, převedení serveru Apache a podporu pro EFI, FPSWA, SCSI, SMP a libm. RedHat poskytne GNUPro Toolkit, GNOME a distribuci, SGI dodá optimalizovaný kompilátor céčka, kdb a podporu jádra. SuSE dodá KDE a poskytne distribuci. TurboLinux také bude mít ditribuce a přidá měření výkonu. VA Linux, který projekt řídí, dodá podporu jádra, SMP, boot loader, příkazy a knihovny, Xfree86 a podporu IA-32, E a E-Term.

Vytvoření kvalitního a výkonného Linuxu pro Merced může být dalším silným triumfem pro tento operační systém. Linux je nyní doma hlavně na serverech, zde je naprosto neoddiskutovatelnou alternativou vůči Windows NT a komerčním Unixům. Jistě zde hraje roli cena, ale nejdůležitější je kvalita a výkonnost – to se zejména při používání serverů pro služby Internetu platí zlatem. Linux se může navíc pyšnit vynikajícím webovým serverem Apache, který drží většinu světového trhu; nároky na výkonnost webových serverů stoupají a proto je jasné, že administrátoři a webmastři budou po Linuxu na Mercedu velice hladoví. Kromě podpory platformy IA-64 podporuje tento Linux také SMP, clustering, rozsáhlé souborové a paměťové systémy a monitorování výkonnosti.

Současným uvedením hotového jádra (lze jej nahrát na Kernel.org) se poprvé dostává do Open Source operační systém pro platformu, která se ještě vůbec nevyrábí. V současné době je hotové jádro a připravují se vývojové nástroje, které budou hotové koncem měsíce. Dále budou dostupné pochopitelně i další prvky jako JAVA, Perl, Python, PHP a Tcl/TK. Toto jádro se časem dostane do běžných distribucí zúčastněných firem, nic takového jako distribuce Trillian nebude. Linux pro IA-64 se stane běžnou součástí struktury verzí Linuxu.

Diskuze (3) Další článek: Vydělávejte si s Altavistou

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,