Linux je hackován skoro stejně často jako Windows

Poměr Linux:Windows je zhruba 8:10; zatímco počet hacků webů provozovaných na Linuxu stoupá, u Windows klesá.

Obecné povědomí, které je, pravda, mocně budované hlasitou a ve svém přesvědčení skálopevnou Linuxovou komunitou praví, že Windows na serveru jsou děravé jako řešeto, zatímco Linux je spolehlivý, pevný a robustní. (Microsoft žádnou takovou to emotivně a intenzivně vystupující komunitu nemá – adminům microsoftích serverů je celkem jedno, co kdo kde píše, proto je veřejné mínění takové, jaké je). Nechme náboženské války stranou, protože mají stejný smysl jako diskuse, jestli jsou hezčí blondýnky nebo brunetky – zajímavá tvrdá fakta totiž přinesla britská výzkumná agentura mi2g. Ta sleduje počty hacků, které vedly k odstranění původní hlavní stránky webu (tzv. „defacement“) v posledních čtyřech letech a přišla k zajímavým závěrům, alespoň co se týká hlavních platforem.

V roce 2001 ještě potupnou tabulku jasně „vedly“ servery na platformě Windows: agentura jim spočítala jen v prvním pololetí téměř 12 000 zmíněných hacků, zatímco Linux za celý rok utrpěl jen necelých 8 000 těchto úspěšných narušení. Letošní rok v prvním pololetí ale čísla podstatně změnil: linuxové servery utrpěly jen za prvních šest měsíců roku 7630 defacements, zatímco u windowsových serverů to bylo 9404 nabourání. Microsoft tedy neblahou tabulku stále vede, ale již ne s takovým náskokem, a zatímco pokles hacků u windowsových serverů meziročně je asi 20%, u Linuxu došlo k růstu o více než sto procent. Celkový počet těchto úspěšných útoků vzrostl meziročně o 27%, z 16007 na 20371 (za první pololetí).

Ředitel agentury, která weby monitoruje a zjištěné defacements, tedy odstranění tváře vždy ještě individuálně ověřuje u webmastera říká, že jednoznačně vedoucím důvodem jsou bezpečnostní díry, o nichž se informace mezi hackery rozšíří rychlostí blesku, a pomalá reakce administrátorů systémů ve věci záplaty; dnes, když hackeři pracují nejraději v noci a o víkendech, je nezbytný nepřetržitý osobní monitoring administrátora.

Agentura dále poznamenává, že počet útoků na weby americké vlády (.gov) razantně klesl – z dvou stovek na padesát, a přisuzuje to podstatně zpřísněnému zákonu, který umožňuje za hack systému, který by mohl ohrozit lidské životy, udělení až doživotního (!) žaláře.

Při porovnávání úspěšnosti obou systémů proti hackům je samozřejmě nutné brát v potaz statistiku uvedenou na http://www.netcraft.com/survey/ - tedy jak je který webový server v praxi používán. Apache, který sídlí na Linuxu, sice v uplynulých měsících mírně poklesl, ale stále vede vysoce s necelými 58% vůči 32% Microsoftu. Znamená to tedy, že na daný stejný počet serverů Microsoftu připadá stále více než dvojnásobek úspěšných hacků než na servery běžící na Linuxu, což je také tvrdý fakt, zbytek už jsou jen spekulace: například to, že hackeři jsou přečasto vedeni určitou nevraživostí vůči komerčním firmám a tudíž usilují o hacknutí jejich stránek s daleko větší intenzitou a chutí než o hacky webů běžících na free software.

Mimochodem, k dramatickému, až několikanásobnému vzrůstu hacků došlo právě mezi roky 2000 a 2001. Zatímco v letech 1999 a 2000 se naměřený počet hacků pohyboval ve stovkách měsíčně, v roce 2001 náhle vyskočil na několik tisíc měsíčních úspěšných útoků. Nejúspěšnějším měsícem v letošním i loňském roce byl, bůhví proč, květen, kdy se počet úspěšných útoků dotkl čísla 5000, resp. 4000.

Diskuze (96) Další článek: AMD uvede Athlony se 333 MHz FSB?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,