Linux Expo 2004: spíše smutný pohled

Včera v Praze začal čtvrtý ročník veletrhu věnovaného Linuxu a Open Source technologiím. První den byl věnován odborným návštěvníkům, dnes a v sobotu budou prostory ve Veletržním paláci dostupné veřejnosti. Otázkou je, zda se cesta vyplatí.

Linux Expo, který původně probíhal v poněkud stísněných prostorách Národního domu na Smíchově, je spolu s Linux Hall na Invexu jedinou větší veřejnou prezentací operačního systému Linux a aplikačního i hardwarového pro tento systém. Po třech letech se Linux Expo přesunulo do většího sálu ve Veletržním paláci, kde své produkty a služby prezentuje padesát firem doplněných o zástupce neziskových organizací spojených s Linuxem. Druhou tváří Linux Expa je potom doprovodná přednášková část, kterou z větší části zajišťují, stejně jako celé konání veletrhu, společnosti IBM Česká republika a SuSE Česká republika.

Celý veletrh zahájila tisková konference, na které představili své pojetí linuxové budoucnosti představitelé SuSE a IBM. Po oficiálním zahájení následoval první blok přednášek, které probíhají paralelně ve dvou velkých sálech, přičemž jeden je od výstavní plochy oddělen jen nedokonalou přepážkou, která zdaleka není zvukotěsná. Hlavní přednáškový sál byl ve čtvrtek doménou IBM, jejíž zaměstnanci zde prezentovali jak obecný vztah IBM a Linuxu, tak případy konkrétního nasazení Linuxu na serverech IBM včetně Linuxu na serverech pSeries. Odpolední blok přednášek v hlavním sále patřil bezpečnosti, zálohování a Linuxu ve vzdělávacím centru HP. Přednášky IBM sice nepřinesly žádné převratné novinky, ale byly velice profesionální. Horší už to bylo s kvalitou přednášek v druhém sále, kde posluchači trpěli absencí zvukové izolace. Témata přitom byla poměrně zajímavá a zahrnovala víceprocesorové systémy SGI, antivirovou ochranu pod Linuxem nebo představení distribuce Mandrake Linux pro firemní prostředí. Seznam přednášek na pátek a sobotu najdete na webu Linux Expo.

Vlastní výstava a prezentace firem na stáncích působila velice rozpačitým dojmem. Celý prostor působil i přes slušný počet návštěvníků poněkud pustým dojmem, který nedokázala zachránil ani velká expozice Mironetu a Orange & Green Slution, která vznikla odtržením od Mironetu v minulém roce. Z distribucí měly vlastní stránek pouze SuSE, kde chyběl oblíbený nafukovací tučňák Tux z minulých ročníků (prý chudák zpuchřel) a zájemci mohli sledovat pouze dva LCD displeje zobrazující prostředí Suse Linux Enterprise Serveru.

Druhou distribucí s vlastním stánkem byl Mandrake, který se ve Francii vyhrabává z bankrotu, jeho akcie stoupají a čeští zástupci přijímali gratulace a prodávali Mandrake Linux 10, o který bylo možné po odevzdání vizitky i pasivně bojovat v pravidelném losování.

Nejvíce účastnických firem prezentovalo své produkty pro operační systém nebo nabídku řešení pro podniky založenou na využití Linuxu a dalších technologií s ním spojených. V první kategorii bylo možné "osahat si" třeba Kerio Mail Server nebo nástroje pro antivirovou ochranu v prostředí Linuxu. Služby postavené na Linuxu nabízela řada firem ať už jde o Orange & Green, OR-CZ, C21 nebo LinuxOffice.

Poměrně velký prostor patřil poskytovatelům internetového připojení prostřednictvím technologii Wi-Fi, kteří často využívají právě operační systém Linux na serverech a dalších zařízeních, ale na Linux Expu působili spíše dojmem, že jsou na místě jen do počtu. Přesto šlo o zajímavé prezentace, společnost Lam Plus pak pro návštěvníky zpřístupnila Wi-Fi připojení k internetu přímo na místě. Společnost i4 Portfolio zase představila širokou nabídku technických prostředků pro bezdrátové připojení. Nabídku tohoto hardware prezentoval i již zmíněný Mironet.

Asi nejzajímavější částí celého veletrhu byla Free LinuxZone, kde se soustředili představitelé nejrůznějších Open Source projektů doplnění o nezbytné zástupce WiFi ISP .K vidění a k rozhovoru jsou zde zástupci sdružení CZSLUG nebo českého lokalizačního týmu desktopu KDE. Prezentována zde je i OpenOffice v nejnovější verzi 1.1.1 – Prague. Pro začínající uživatele budou lákavé zejména dvě prezentované live distribuce, které lze spustit z CD bez nutnosti instalace. První z nich je Slax založený na Slackware a vyvíjený Tomášem Matějíčkem, druhým zástupcem live distribucí je Danix založený na distribuci Debian. Hodnotu Free LinuxZone však snižuje špatná úroveň pre- a reprezentace, která je pro linuxovou komunitu spíše přitažlivá, ale případného Linuxu neznalého uživatele by mohla v některých případech vyděsit. Ochotou odpovídat a znalostmi ale nedostatky ve vybavení Free LinuxZone její provozovatelé vynahrazují.

Pocity z celého Linux Expa jsou vyjádřené vlastně už v upoutávce ke článku. Ve srovnání s ročníky pořádanými v Obecním domě na Smíchově působí veletrh pustě a chladně, trochu stísněné prostory paradoxně výstavě spíše prospívaly. Pokud má být Linux Expo místem setkávání profesionálů, IT manažerů firem hledajících informace o možném nasazení Linuxu do svých firem, pak tento cíl jednoznačně pomáhají naplnit kvalitní přednášky, ale veletrh jako takový toho na jednom místě příliš mnoho nenabízí a dobře strukturované semináře a přednáškové cykly by asi odvedly lepší práci. Pokud má být cílem Linux Expa popularizace Linuxu mezi běžnými uživateli, pak se musí formát a ladění výstavní plochy nutně změnit a nabídnout mnohem více, ať už v oblasti hardware pro domácnosti a malé firmy, tak v nabídce prezentovaného software. Tady lze jedině dát za vzor stánek Mandrake, kde běžely dva počítače s průhlednými skříněmi a podsvícenými větráky a v nabídce byly kromě CD s distribucí Linuxu také trička.

Nakonec Linux Expo pravděpodobně zklame i návštěvníky, kteří se těší na spousty krásných hostesek, i když několik milých tváří bylo během dne ke spatření.

 

 

 

 

Diskuze (51) Další článek: Top žebříček virů za březen 2004

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,