Linux a zábava: Jak na filmy, hudbu a televizní tuner

Ačkoliv mnozí považují Linux za nepřátelský systém, najdete pro něj desítky programů na video, hudbu i televizní tuner.
Kapitoly článku

Dnes se do popředí dostávají digitální verze obou médií – digitální televize (DVB) a rádio přes internet. Ovšem pro poslech rádia z éteru existuje také množství aplikací; zařízení pro příjem signálu bývá součástí analogové televizní karty, nebo třeba vlastníte starší radiokartu. Rádio z internetu přehraje každý slušný přehrávač, protože se jedná o některý z proudů MP3, OGG apod.

gnomeradio.png
Klasické rádio - ovládání, poslech a nahrávání

Pro ovládání analogové televize slouží v GNU/Linuxu rozhraní V4L (Video for Linux), dnes obvykle v druhé verzi V4L2. V podstatě se jedná o moduly jádra, které by mělo karty/čipy rozeznat a nastavit. Pokud tomu tak není, je nutné patřičné parametry nastavit v konfiguračním nástroji distribuce, v případě starých karet doplnit parametry do patřičného souboru. Pomůckou je wiki V4L. Velká většina analogových TV karet je založena na čipu bt878 nebo bt848. Moderní distribuce si ovšem poradí samy autodetekcí.

tvtime.jpg
TVTime je moderní linuxová televize

Moderní DVB karty buď mají, nebo nemají podporu v jádře, podle toho, jaký zájem má jejich výrobce na podpoře v Linuxu. Ideální případ je plug'n'play – kartu/stick připojíte, jádro jej rozpozná a aktivuje (načte firmware). Firmware je k dispozici v softwarových zdrojích. Úroveň podpory naleznete v seznamu podporovaného vybavení. Pro přehrávání pak poslouží např. přehrávač Kaffeine, kde se objeví položky pro digitální televizi, včetně možnosti ukládat stream na disk. Otázkou ovšem zůstává, co digitální televize přináší a hlavně kam a komu – propagace a pokrytí je v ČR mizerné.

Úprava zvuku či videa, obrázků a fotografií

Editorem pro úpravu zvukových nahrávek je Audacity, který běží i ve Windows. Umí zvuk nahrávat, mixovat a disponuje několika praktickými efekty. Editorů pro úpravu videa také existuje několik, namátkou Avidemux či Kino, DVD s domácím filmem včetně menu vám pomůže vyrobit ManDVD.

kino.png k9copy.png
Střižna videa Kino a zálohování DVD na pevný disk

Pro práci s obrázky nebo fotografiemi je nabídka nástrojů více než bohatá. Pro úpravu bitmapových obrázků poslouží nejen GIMP, ale také např. editor Krita z balíku KOffice, na němž se v poslední době intenzivně pracuje a je to znát. Pro správu sbírky fotografií existuje Digikam (umí načíst fotografie přímo z fotoaparátu), F-Spot nebo Google Picasa. Univerzální prohlížeč je pak např. gThumb (GNOME) nebo Gvenview (KDE). Stejně tak existují generátory webových galerií nebo jednoduché a rychlé prohlížeče jednotlivých obrázků.

krita.png
Bitmapový editor Krita dospívá a zraje

O skenování se v linuxových systémech stará technologie SANE (Scanner Access Now Easy) se svým grafickým rozhraním XSane. SANE funguje jako univerzální rozhraní, které pak používají další aplikace (např. GIMP nebo OpenOffice.org). Velmi přátelskou aplikací je Kooka – program umožňující skenování v prostředí KDE. Pro běh skeneru je obvykle nutné pomocí balíčkovacího systému nainstalovat balíček s firmwarem (bývá jich více v jednom balíčku). V případě multifunkčních zařízení se vyplatí nasadit majoritní distribuci, která si s nimi obvykle poradí velmi dobře bez zásahu uživatele (např. Mandriva Linux). Pochopitelně stále existuje skupina zařízení, jejichž výrobce ovladače pro Linux nedodává nebo dokonce brání jejich vývoji. I to se může časem změnit.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,