Linus Tučňák hodlá zničit Microsoft

Proti narážkám Billa Gatese se tvůrce Linuxu ohradil nezvykle tvrdě.
Zvykají si i linuxáci pomalu na svět tvrdého marketingu? Bill Gates si v hlavním projevu na jarním Comdexu dovolil zmínit, že operační systém Linux má jen omezené využití kvůli své složitosti a obtížné podpoře, čehož další medializovaná persóna posledních měsíců, tvůrce Linuxu Linus Torvalds využil k oplátce – Linux prý Microsoft porazí.

Torvalds tvrdí, že Linux zvítězí, protože Windows nejsou dostatečně dobrý operační systém; opět citoval rychlý růst Linuxu (v roce 1991 byl na světě jen jediný uživatel tohoto systému, a to on sám; nyní je to prý víc než 7 miliónů uživatelů) a pravil, že očekává, že Linux předežene Windows v soutěži o nejpopulárnější operační systém. Neopomněl vyjmenovat velké firmy, které Linux nyní podporují s tím, že se psychologie přístupu k Linuxu mění: „od divného freewaru k akceptování velkými korporacemi“.

Torvalds komentoval i v současnosti často diskutované téma či možnou hrozbu, která spočívá v přílišném větvení Linuxu. Kdokoli může vytvářet další varianty tohoto operačního systému a je jen jeho věc, zda hledí na kompatibilitu nebo ne; to sice může vést k výborným verzím OS pro různá využití, ale znechutit vývojáře aplikací – tvrdí, že toto rozdělování (anglický termín zní „forking“, tj. rozvětvování, tvoření „vidliček“) je škodlivé a že osobně tráví dost času přesvědčováním, aby toto vývojáři nedělali. Jeho závěrečná úvaha rovněž vyvolala pozdvižení v sále: Linus očekává, že Microsoft přeprogramuje Office na Linux, dříve nebo později.

Živě komentuje: především je dle mého názoru nesmírně užitečné pro celý svět informačních technologií, že zde Linux, resp. model GNU software je. Jestli v přetahování vyhraje ten nebo onen, je z pohledu „počítačového vesmíru“ jedno, ale vypjatý konkurenční boj téměř bez výjimky vede k akceleraci pokroku a k lepšímu vztahu k zákazníkovi.

Zajímavé ovšem je, jak se dění okolo Linuxu vyvíjí: z kdysi téměř programově podzemního hnutí se stávají hvězdy hitparád, okolo nekomerčního software se točí hyperkomerční firmy, Torvalds je medializován pomalu jako Gates, linuxové firmy dostávají vydatné injekce rizikového kapitálu. Moc korumpuje a že pro patnáct sekund slávy obětovávají lidé životy – to zatím nikdo nevyvrátil a těžko si lze myslet, že lidé okolo Linuxu jsou z nějakého jiného světa, odolávající všem svodům, cinkání měšců a cvakání televizních kamer. V garáži a téměř jako protest začínal Apple, Netscape, Sun… a koneckonců vlastně i ten Microsoft.

Diskuze (56) Další článek: DeskJet 710C: Malý inkoustový ďáblík

Témata článku: , , , , , , , , , , ,