Linux | Historie | Open source

Linus Torvalds oznámil konec disket v Linuxu. Českému vývojáři totiž došly mechaniky

Pokud na svém linuxovém počítači používáte původní disketovou jednotku, máme pro vás špatnou zprávu. Zdá se, že v komunitě už nemá nikdo zájem vylepšovat její stařičký ovladač, o který se roky staral český vývojář linuxového jádra Jiří Kosina (Suse).

S nejistou budoucností ovladače disketových jednotek se na GitHubu pochlubil sám Linus Torvalds s tím, že už Jiří horko těžko hledá funkční prehistorický hardware, na kterém by mohl své zásahy nadále testovat.

Upřesnění z diskuze: Linus Torvalds nenapsal tento příspěvek osobně přímo na GitHub. Sem se jen zrcadlí Git a e-mailová komunikace využívaná při vývoji jádra Linuxu.

Pod příspěvkem se záhy rozjela bohatá debata fanoušků, kteří nabízeli své muzejní sbírky s disketovými mechanikami. Ty novější už totiž zpravidla používají USB, a tedy zcela odlišný ovladač.

bcd40d33-8210-4209-a5b3-6788cecf8554
Torvaldsova zpráva na GitHubu

Kosina se podle ZDNetu dostal k vývoji ovladače pro disketovou mechaniku vlastně náhodou. Kdysi dávno přispěl několika opravami, načež mu už tato práce zůstala a další roky opravoval chyby, o které se do té doby nikdo příliš nezajímal.

Ačkoliv jsou dnes už disketové mechaniky prakticky mrtvou technologií, ve skutečnosti mohou přežívat i nadále, a to díky virtualizaci. Právě při ní se přitom objevují některé chyby minulosti (souběh – race conditions), protože ve virtuálním prostředí může disketa komunikovat pochopitelně mnohem rychleji než ve skutečné elektromagnetické jednotce.

V každém případě, pokud by se chtěl někdo ujmout role správce kódu ovladače disket v linuxovém kernelu, může se ještě zapsat do opensourcových análů.

Diskuze (38) Další článek: První testovací verze Microsoft Flight Simulatoru vyjde koncem srpna. Jak ji vyzkoušet?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,