Linux | Open source

Linus Torvalds: Dočasně opouštím Linux. Musím se naučit jednat s lidmi

Linus Torvalds si naordinoval pracovní prázdniny a na blíže nespecifikovanou dobu opouští vývoj linuxového jádra. Právě to je přitom náplní jeho práce už bezmála tři dekády.

Vše vyvrcholilo v posledních týdnech, kdy se Torvalds nepohodl s kolegy při plánování setkání klíčových vývojářů kernelu. V obsáhlém e-mailu se proto omluvil za nedostatek empatie a naordinoval si přestávku.

969c8744-dd10-44b3-868f-8eb468a191f9
Úryvek dlouhého e-mailu Linuse Torvaldse, ve kterém oznamuje, že potřebuje dovolenou

Torvalds nicméně dodává, že rozhodně nevyhořel a Linux jej i nadále baví, během přestávky se ale prý konečně naučí jednat s lidmi. Sám dočasnou přestávku připodobňuje třeba k měsícům, kdy se namísto jádra věnoval jednomu zpočátku docela malému projektu. Možná jste o tom programu už slyšeli – jmenuje se git.

Díky této přestávce se tak v roce 2005 zrodil jeden z nejpopulárnějších softwarových systémů na správu zdrojového kódu, který dnes tvoří jádro webových služeb jako GitHub apod.

Tentokrát se však Linus Torvalds namísto bastlení kódu zaměří na zvelebování P2P komunikace s lidmi z masa a kostí, což by dozajisté prospělo vícero ajtákům.

Diskuze (25) Další článek: Tesla šetří a končí s bezplatným nabíjením svých elektromobilů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,