LinkedIn čelí obvinění z rasismu. Jeho nástroj dělá lidi na fotkách bělejší

Nástroj na úpravu fotografií na profesní síti LinkedIn má sloužit k vylepšení snímků, kterými se uživatelé na síti prezentují. Jenže lidi s tmavou pletí výrazně zesvětlí. Upozornila na to na Twitteru americká básnířka a aktivistka Aurielle Marie Lucierová, jejíž tweet vyvolat mezi lidmi pohoršenou reakci směrem k LinkedIn. Síť si ale svou funkci, v rámci které lze fotografie několika filtry vylepšit, hájí.

„Takže musím na své fotce přepálit expozici, abych na ní byla bělejší a vypadala profesionálněji,“ napsala aktivistka a připojila krátký záznam, na kterém je ukázáno, že doporučeným přednastaveným filtrem skutečně dojde ke zvýšení expozice a výraznému zesvětlení pleti. Efekt je nejvíce patrný, když je použit na fotografiích lidí z etnických menšin.

Na to tiskový mluvčí sítě Darain Faraz odvětil, že nástroj na úpravu fotografií je jen reakcí na požadavky uživatelů. Filtry podle něj mají lidem umožnit ukázat se v té formě, jaké chtějí. Lucierové nicméně poděkoval, že na problematiku upozornila a firma prověří, zda ji skutečně lidé oceňují.

LinkedIn poprvé představil nástroje na úpravu fotografií v březnu 2017. Lidé díky nim mohou barevně zeditovat a oříznout všechny obrázky, které sdílejí. Aktuálně je dostupných šest filtrů, které fungují podobně jako na Instagramu. Uživatelé si také mohou upravit samostatně kontrast, expozici a barevnou sytost.

Síť často lidi vybízí, aby fotografie sdíleli. Připomíná ovšem, že je třeba vybírat ty správné. Fotografie je totiž totiž důležitou součástí veřejné prezentace člověka.

Diskuze (24) Další článek: Přehrávač Supersense přehrává z vinylových desek video. Kvalita je otřesná

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,