Lini PC: miniaturní počítač s Linuxem a Haswellem

Malé počítače v krabičce už neznamenají nízký výkon a staré komponenty. Lini PC staví na čipech Haswell s možností až 16 GB paměti.

V oblasti miniaturních počítačů se v poslední době objevilo hodně novinek, o vlastní formát se už delší dobu snaží Intel se svým NUC, známé jsou také například série ZBOX od Zotacu a podobně.

Na trhu jsou tak v prodeji malé základní desky s novými čipy, které je možné koupit a postavit třeba vlastní řešení. A právě jedno takové je možné získat na stránkách Lini PC.

Lini PC: dvoujádrový nebo čtyřjádrový Haswell

Malý počítač Lini PC lze osadit dvěma různými modely čipů Haswell od Intelu. Levnějším čipem čtvrté generace je dvoujádrový Intel Pentium G3220 s frekvencí 3 GHz, pokud chcete více výkonu (ale za vyšší cenu), lze zvolit čtyřjádrový procesor Intel Core i5-4670T s frekvencí 2,3 GHz.

Výkonnější čip se může díky technologii Turbo přetaktovat chvilkově až na 3,3 GHz. Oba čipy jsou samozřejmě vyrobené 22nm technologií. V základu je k dispozici 4 GB operační paměti ve dvou slotech, pokud ale potřebujete více, můžete si objednat verzi s 8 GB nebo 16 GB paměti DDR3. Nová generace čipů znamená i novější integrovaný grafický čip, který si poradí s plynulou akcelerací všech moderních videoformátů.

lini-pc.jpg
Minipočítač Lini PC má čipy Haswell a v základu Xubuntu 13.10

Pokud jde o úložný prostor, nejlevnější varianta sází na klasický 2,5palcový pevný disk s kapacitou 500 GB a vyšší rychlostí ploten 7 200 otáček za minutu. Za vyšší cenu jsou ale v nabídce i SSD s kapacitou 120 GB, 240 GB nebo 480 GB.

Výrobce spoléhá hlavně na operační systém Linux, respektive Xubuntu 13.10, což znamená i nízkou cenu. Pokud ale vyžadujete Windows 8.1, cena se pochopitelně výrazně zvýší. U těchto levných počítačů je cena za Windows hodně znát.

V rámci předinstalace je možné mít i kancelářský balík zdarma – Libre Office, v kombinaci s placenými Windows pak běžný Office pro domácnost.

Kompletně v hliníku

Celé šasi je vyrobeno z hliníku, ale jak je vidět z fotografie, povrchová úpravu nedosahuje takových kvalit, jako třeba u Macu mini od Applu. Vzhledem k téměř „no-name“ provedení je to ale určitě lepší řešení než nějaký plast.

image.jpg
Hliníkový profil šasi počítače Lini PC (Zdroj: Phoronix)

Lini PC má rozměry 20 × 20 × 5,7 cm a poměrně vysokou hmotnost 1,8 kg. Na zadní straně počítače jsou k dispozici všechny porty, které základní deska nabízí.

Pro připojení periférii je možné využít dva porty USB 3.0 nebo čtyři porty USB 2.0. Externí disk lze rychle připojit přes eSATA a zvuk je možné dostat přes optický nebo analogový výstup.

Monitor nebo televizi lze zapojit pomocí VGA, DVI nebo HDMI, přes který se přenáší i případný zvuk. Vzhledem k rozměrům a výkonu je Lini PC určitě vhodný i pro formu HTCP, takže nechybí ani ethernet pro síťovou komunikaci.

image.jpeg
Připojený Lini PC redaktory webu Phoronix

Výrobce udává i průměrnou spotřebu, která je v klidu kolem 16 W, při maximální vytížení nepřesáhne 38 W. Napájení je řešeno externím zdrojem jako u notebooku.

Parametry

  • Procesor: dvoujádrový Intel Pentium G3220 (3 GHz) nebo čtyřjádrový Core i5-4670T (2,3 GHz)
  • Operační paměť: 4/8/16 GB DDR3
  • Pevný disk, SSD: 500 GB, až 480 GB
  • Výbava: 2 × USB 3.0, 4 × USB 3.0, VGA, DVI, HDMI, ethernet, S/PDIF, PS/2
  • Rozměry a hmotnost: 20 × 20 × 5,7 cm , 1,8 kg
  • Cena, OS: od 399 dolarů (přibližně 10 000 Kč s DPH), Xubuntu 13.10 nebo Windows 8.1

 

Nízká cena

Vzhledem k výbavě a rozměrům se Lini PC pyšní relativně nízkou cenou, která je v základní verzi 399 dolarů (přibližně 10 000 Kč s DPH), v maximální výbavě se především kvůli drahým SSD dostane ale přes hranici jednoho tisíce dolarů.

Lini PC je v současnosti možné koupit pouze přes oficiální stránky linipc.com a platba je možná pouze přes Paypal. Pokud vás zajímá, jak si Lini PC vede po stránce výkonu pod Linuxem, můžete si prohlédnout podrobnou recenzi a testy na stránkách Phoronix.

 

Diskuze (32) Další článek: Od restaurací po památky. QR kódy a NFC obsazují Česko

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,