Lindows.com vyhrály bitvu, válku zatím ne

Lindows.com, které by měly spojit světy Linuxu a Windows v současné době čelí žalobě Microsoftu ze zneužívání jména Windows. Předběžné opatření vyžadující nepoužívání názvu a zavření webu ale Microsoftu neprošlo.
Lindows.com je novým projektem Michaela Robertsona bývalého zakladatele MP3.com. Jeho snahou je uvést na trh produkt, který bude schopen provozovat programy určené pro Windows i pro Linux. Projekt se po počátečním nadšení nyní nicméně ocitá v období veřejné skepse, kdy nikdo moc nechápe, proč by někdo měl platit 100 dolarů za systém, který mu umožní spustit většinu programů pro Windows, místo toho, aby si připlatil za plnohodnotná Windows, ve kterých mají navíc takové programy i zajištěnou podporu svých autorů.

Název Lindows pochopitelně vychází ze spojení slov Linux a Windows. Sice systém Lindows má více z Linuxu a tak by mu spíše slušel název Winux, to se teď ale neřeší. Microsoft zažaloval Lindows.com za zneužívání ochranné známky a v rámci navrhovaného předběžného opatření chtěl donutit Lindows.com vypnout firemní server a zakázat používání názvu Lindows. Finální rozsudek soudu zatím není znám, jeho možný záměr nicméně předznamenává zamítavé rozhodnutí soudce ohledně předběžného opatření.

Soudce John Coughenour ve svém zdůvodnění přímo uvedl: „Ačkoli se firma Lindows.com jistě vědomě rozhodla zahrávat si s ohněm, když si zvolila jméno produktu a společnosti jen s jedním rozdílným písmenkem oproti názvu světově nejrozšířenějšího počítačového programu, lze stejně snadno vyvodit, že v roce 1983 udělal Microsoft stejně riskantní rozhodnutí, když pojmenoval svůj produkt podle označení obvykle používaného pro označení schopnosti uživatelského rozhraní používat okna.“

Pro Lindows.com to znamená jednoznačně prostor k nadechnutí. Závěrečné rozhodnutí soudu je ještě daleko, ale je tu patrný signál budoucího vývoje. Pochopitelně pojmenovat svůj produkt Lindows, zní stejně jako vietnamské Abibas, Mike či Paionear, ve slušné společnosti se to prostě nedělá. Soudce své rozhodnutí ale nezaložil na tom, že by Lindows nepřipomínaly Windows, ale spíše na tom, že Windows jsou na tom v podstatě stejně. Stejně to ale zatím vypadá, že tento soudní spor bude jediné, čím nás Lindows zaujme, počáteční dojmy z praktického využívání Lindows jsou spíše sporné.

Diskuze (9) Další článek: Canon PowerShot S-30 - dvojče k pohledání

Témata článku: , , , , , , ,