Lindows 4.0 – Linux na doma

Lindows OS vzbudil rozruch zejména jménem, které připomíná konkurenční produkt. Soudní spor mezi Microsoftem a Lindows pokračuje, ale Lindows fungují zatím dál. Nejnovější verzi 4.0 jsme měli možnost vyzkoušet – jako obyčejní uživatelé a nikoliv linuxoví guru.
Operační systém Lindows lze získat třemi způsoby – předinstalovaný na počítači, na CD nebo jako placený download. Já jsem se rozhodl pro download ISO souboru. Přes kabelový modem bylo stažení 450 MB dat otázkou několika hodin narozdíl od několika dnů, které by si vyžádalo zaslání CD ze Spojených států.

Instalaci jsme provedl na průměrném PC s procesorem P4 1,6 GHz, 512 MB s grafickou kartou ATI Radeon, zvukovkou SB Live! a 30GB diskem, na kterém jsem pro Lindows vytvořil vlastní oddíl vedle Windows XP Professional.

Instalace nabízí před vlastním zápisem systému na pevný disk možnost spustit Lindows pouze z CD a systém si osahat. Tato volba je příjemná, ale na testovací konfiguraci se Lindows nepovedlo pořádně nastavit obnovovací frekvenci obrazovky a rozlišení, takže jsem radši restartoval a zahájil přímo instalaci.

Průvodce instalací je v angličtině a dává na výběr ze dvou možností. První je instalace, která obsadí celý pevný disk. Druhou je instalace pouze na vybraný oddíl a koexistence více operačních systémů na jednom PC. Průběh instalace je jednoduchý, po výběru oddílu se systém zeptá pouze na jméno počítače a případné heslo, které však systém nevyžaduje. Doba instalace je srovnatelná s instalací Windows na stejném stroji, pro srovnání SuSE Linux se se svými 8 CD a výběrem softwaru instaluje mnohem déle.

Po restartu má uživatel na výběr mezi startem Lindows, Windows nebo spuštěním diagnostiky systému. Při výběru Lindows přivítá uživatele po chvíli čekání šedá obrazovka s logem Lindows a přihlašovacím dialogem. Po jeho zadání se začne spouštět grafické prostředí KDE. Naběhnutí systému od startu počítače po spuštění KDE bylo ovšem prvním lehkým zklamáním. Necelé dvě minuty se ale dá počkat. Systém si sám zjistil i připojení k internetu a začal zjišťovat, zda nejsou k dispozici nějaké aktualizace. Uživatele systém přivítá nabídkou multimediálně zpracovaných průvodců, které představují operační systém a provázejí vykonáváním běžných úkonů na osobním počítači.

Klikni pro větší obrázek.  Klikni pro větší obrázek.  Klikni pro větší obrázek.

Ovládací panely, nabídka s programy a nainstalovaný Open Office s přehrávačem multimediálních formátů.

Americký uživatel je tímto okamžikem schopen Lindows jakž-takž používat. Na pracovní ploše najde zástupce CD/DVD mechanik, ikonu pro nastavení internetového spojení, pokud jej systém nedokázal rozpoznat či pokud je potřeba použít dial-up, a ikony internetového prohlížeče a e-mailového klienta. Chybějí sice odkazy na další dostupné části disku, v tomto případě s nainstalovanými Windows, ale ty lze dohledat přes správce souborů.

Pro českého uživatele je před začátkem práce nutné seznámení s funkcí Click`n`run. Ta slouží pro automatickou instalaci programů z nabídky na webu Lindows.com. Instalace nových programů je jednou ze základních překážek pro běžného uživatele. Jen ty největší aplikace typu OpenOffice mají grafickou instalaci a práce s balíčky či kompilování SW není nic jednoduchého. Click`n`run tento problém odstraňuje, v databázi stačí vyhledat, co potřebujete, a jedním kliknutím nechat nainstalovat. Tato služba je ale placená, i když každý uživatel dostává možnost vyzkoušet si ji na omezenou dobu zdarma. Jen je škoda, že různé jazykové verze nejsou obsaženy přímo na CD.

V našem případě je asi nejdůležitějším downloadem počeštění systému. To funguje rychle a spolehlivě, akorát je nutné ještě nastavit v ovládacích panelech rozložení klávesnice na české. Dalším downloadem nutným pro plné využití češtiny je OpenOffice, protože dodávaný textový editor sice české znaky zobrazí, ale neumí je zakódovat, aby byly čitelné i ve Windows. Pokročilí uživatelé mají k dispozici samozřejmě i příkazovou řádku a možnost instalovat cokoliv použitím tradičních metod.

Klikni pro větší obrázek.   Klikni pro větší obrázek.

Vestavěný instant messanger podporuje samozřejmě i ICQ. * Instalace programů přes službu Click`n`run je velmi jednoduchá a zvládne ji i obyčejný uživatel.

Lindows se prezentují jako první broadbandový operační systém. Pro práci na síti slouží Lindows Internet Suite – v barvách Lindows slouží Mozilla 1.3 web browser a mail klient a HTML composer. Předinstalovaný je také instant messanger Gaim v0.63 schopný pracovat se sítěmi ICQ, AIM, Yahoo!, MSN, IRC, Jabber, Napster a Zephyr. Nechybí ani podpora Flashe od Macromedie. Pro Linux jsou navíc k dispozici i výměnné systémy pro případ, že by je uživatel potřeboval, jen je nutné je dodatečně nainstalovat.

Další oblastí, která zajímá domácí uživatele jsou multimédia. Holé Lindows nabízejí MP3 přehrávač XMM, program pro vypalování CD a prohlížeč obrázků. Další software je k dispozici přes rozhraní Click`n`run. Z nabídky lze doporučit Mplayer pro přehrávání videa, který zvládá všechny běžné formáty včetně Divx s titulky a RealPlayer pro streamované audio a video a GIMP pro editaci grafiky. Problémem je přehrávání DVD. Lindows vyžadují instalaci komerčního přehrávače Lindows DVD s cenou 15 USD (nebo 5 USD pro uživatele s Lindows Plus Pack).

Kde ovšem Lindows a Linux jako celek ztrácí je oblast zábavy, her. Většina domácích uživatelů na svých počítačích tráví hraním poměrně hodně času. Pro Linux je k dispozici dost freeware titulů, ale opravdu kvalitní hry pro Linux až na výjimky nejsou. A například Unreal Tournament 2003 si rozumí pouze s grafickými kartami nVidia, tedy alespoň co se týká demoverze dostupné přes Click`n`run. Řadu komerčních her pro Windows lze spustit na Linuxu pomocí WINE nebo WINEx, ale není to úplně jednoduché a stabilní.

Lindows se tváří jako příjemný uživatelsky zaměřený operační systém. Běžný uživatel by určitě netipoval, že tohle je Linux založený na distribuci Debian. I přes jednoduché ovládání, automatické rozpoznání hardware včetně USB tiskárny nebo digitálního fotoaparátu se ale Lindows na domácí počítač příliš nehodí z výše uvedených důvodů. Jako operační systém do kanceláře však Lindows určitě nasadit lze.

Diskuze (101) Další článek: Iomega nabízí novou metodu ukládání dat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,