Lifebook C1110 – notebook pro život

Pokud po svém notebooku požadujete maximální výdrž s dostatečným výkonem a slušnou rozšiřitelností, nevyžaduje nejdostupnější řada notebooků Fujitsu-Siemens mnoho kompromisů.

Řada Lifebook C1110 přišla na náš trh loni v létě, i z dnešního pohledu se ale stále jedná o zajímavé řešení, kde hraje roli požadavek na rozumnou cenu bez ztráty příjemné výbavy. K dispozici jsou dvě hlavní modelové řady: C1110 a C1110D, déčková varianta se přitom liší jen tím, že nemá vestavěnou bezdrátovou síťovou kartu, jinak jsou obě varianty stejně konfigurovatelné a vzájemně vzhledově identické.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Notebook si nehraje na žádného playboye, jeho design je hlavně funkční.

Vzhledem k použití technologie Centrino kombinující procesory Pentium M s dalšími komponentami s důrazem na maximální výdrž, jsou na tom tyto notebooky velmi dobře s výdrží na baterie. Zatímco elegantní štíhlé notebooky využívají Centrino k tomu, aby mohly zmenšit baterii a udržet výdrž na nějaké ještě rozumné úrovni, paradoxně levnější modely, které mají větší prostorové dispozice, nemusí tolik sahat ke kompromisům a nabídnou výdrž v řádu několika hodin. Lifebook C1110 navíc obsahuje univerzální šachtu pro optickou mechaniku, do které můžete případně zasunout místo mechaniky další baterii. Základní udávaná výdrž se vám tak zvedne z pěti hodin na více než devět hodin a to pak stačí i na celodenní pracovní využití.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Displej má na horním okraji ochranný proužek. * na spodní straně najdete konektor dokovací stanice. kožené proužky zajistí, že si nezapotíte notebook položený na klíně.

Nabízené displeje jsou o úhlopříčkách 14 a 15 palců, v obou případech s rozlišením 1024x768 (menší je možný jen u řady D). Na testovaném notebooku byla větší varianta, takže pocit při práci na notebooku byl téměř jako se stolním počítačem s 15palcovým LCD monitorem. U notebooků jsme v těchto úhlopříčkách zvyklí na vyšší rozlišení, ale stále se zdráhám paušálně odsuzovat rozlišení 1024×768 na 15 palcích do škatulky záporů. Samotný displej má podobně jako u jiných Lifebooků na horním okraji plastový ochranný pruh, který působí na pohled mírně rušivě, ale svou funkci plní dobře. Hrana displeje je tak dobře chráněná a současně se zlepšuje tuhost víka displeje.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Nabídka konektorů je velmi slušná, DVD mechaniku můžete nahradit za doplňkovou baterii.

Ohledně možností připojení nabízí tento notebook skutečně nestandardní možnosti: je tu klasický sériový a paralelní port, PS/2 port, dva PCMCIA sloty, IrDA a pochopitelně také dva USB porty, VGA konektor, zásuvka pro ethernet, modem a samozřejmě sluchátka a mikrofon. Z nabídky portů tak můžeme postrádat jen FireWire, vzhledem k výbavě počítače a USB 2.0 konektorům to ale zas tak bolestný nedostatek nebude.

Procesor Pentium M byl v testovaném notebooku na základní frekvenci 1,3 GHz, paměti také bylo jen výchozích 256 MB, z toho je pár mega navíc sdíleno integrovanou grafikou. Kapacita pevného disku 40 GB patří rovněž v tabulkách možných konfigurací do nejnižší nabídky. Tyto parametry přímo definují možné využití notebooku jako kvalitního pracovního nástroje pro každodenní práci s dokumenty a kancelářskými programy. Jak jsme se již mnohokráte přesvědčili, základní grafika Centrina 855GM stačí na 2D aplikace a přehrávání videa, v 3D hrách ale špičkový výkon nečekejte. Jako řešení především pro práci a méně pro zábavu to ale slušně vyhovuje.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Rozložení klávesnice je příjemné  * detail laserem vytvářených popisek * vpravo nahoře jsou multimediální klávesy

K rozložení klávesnice nelze mít větších výhrad, Pokud preferujete pořadí dolních kláves s Ctrl úplně vlevo, připište si jeden bod, Enter a Backspace sice nejsou úplně vpravo, ale není to nějaký větší problém. Samotná klávesnice je počítačově šedá s tmavě šedými popisky. Je to dáno vypalováním jednotlivých popisků laserem přímo na výrobní lince Fujitsu Siemens, díky tomu jsou třeba české popisky nedílnou součástí klávesnice, na druhou stranu mívá nalepovací konkurence kontrastnější popisky. Nicméně klávesnice je přes notebookově šustivý zvuk při psaní velmi příjemná a s jasnou odezvou kláves. Na horním okraji klávesnice jsou pak speciální funkční klávesy, které buď ovládají přehrávač multimédií, nebo spouští vybrané aplikace.

Klikni pro větší obrázek.

Stavový LCD displej využívá srozumitelné ikony, u zavřeného notebooku ale nepoznáte, jestli se baterie již nabila.

Stejně tak na horním okraji klávesnice je stavový LCD displej s informacemi o stavu baterií či nastaveném CapsLocku. Máte to tam tedy pěkně namalované místo obyčejně svítící diodky, nicméně displej je nepodsvícený a při zavřeném víku schovaný. Na zavřeném notebooku tedy nenajdete žádnou diodku, která by vám například svým poblikáváním dávala najevo, že notebook jen spinká.

Notebook Lifebook C1110 jsem používal několik dní jako svůj pracovní notebook, během cesty do Prahy a zpět jsem na něm psal články, na benzince se zastavil u bezdrátového internetu, případně si na něm přehrával filmy a vychutnával si bezkabelový život. V tomto každodenním nasazení jsem ocenil zejména to, že si notebook na nic nehraje. Je určen pro každodenní nekompromisní pracovní využití s velmi slušnou výdrží a dostatečnou výbavou v ceně okolo 50 tisíc. Asi o něm neřeknete, že je cool, sexy či hot, ale budete ho brát jako poctivého partnera, na kterého je spoleh, a to se v životě počítá víc.

Testy 

3Dmark 2001
1024x768x32 1902
640x480x16 3019

PCMark2002
CPU 4278
Memory 3786
HDD 354

SiSoft Sandra 2003
CPU ALU/FPU/iSSE2 4082/1773/2317
MM test iSSE2 Int/Float 12193/13689 it/s
paměť Int/Float 1660/1663 MB/s
Disk index 10382 kB/s

Výdrž
udávaná - 5 hodin
běžná práce - 4:45
přehrávání DVD - 3:10

Parametry

Typ Fujitsu-Siemens LifeBook C1110
Výbava 15" XGA displej, procesor Intel Pentium M 1,3 GHz, 256MB DDR RAM, 40GB HDD, DVD/CD-RW mechanika, LAN/modem, konektory: VGA, COM, LPT, PS/2, IrDA, 2x USB 2.0, audio in/out, modem, ethernet, vestavěná bezdrátová síťová karta.
Rozměry 32,5×27,2×3,6 cm
Váha 2,8 kg
Cena 51240 včetně DPH

Processor
Model : Intel(R) Pentium(R) M processor 1300MHz
L2 On-board Cache : 1024kB ECC Synchronous ATC (8-way, 64 byte line size)

Chipset 1
Model : Fujitsu Ltd 82855GM, 82852GME/PM Montara Host-Hub Interface Bridge
Front Side Bus Speed : 4x 100MHz (400MHz data rate)
Total Memory : 256MB DDR-SDRAM
Shared Memory : 8MB
Memory Bus Speed : 2x 133MHz (266MHz data rate)

Video System
Adapter : Intel(R) 82852/82855 GM/GME Graphics Controller


Physical Storage Devices

Hard Disk : IC25N040ATCS04-0
CD-ROM/DVD : TOSHIBA DVD-ROM SD-R2412

MultiMedia Device(s)
Device : SigmaTel C-Major Audio

Communication Device(s)
Device : Agere Systems AC`97 Modem

Operating System(s)
Windows System : Microsoft Windows XP/2002 Professional (Win32 x86) 5.01.2600 (Service Pack 1)

Network Services
Adapter : Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC
Adapter : Intel(R) PRO/Wireless LAN 2100 3B Mini PCI Adapter

Váš názor Další článek: Jak udržet Windows v bezpečí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,