Internet | Web | Statistiky

Lidstvo hraje na webu druhé housle. Roboti nás v surfování dávno předehnali

  • Na internetu by letos mohlo být více věcí než lidí
  • Tyto věci rozhodně nejsou jen pasivní
  • Jsou to aktivnější surfaři než lidé

Podle starší předpovědi Gartneru jsme loni k internetu připojili 6 000 000 000. věc. Možná to byl zrovna váš chytrý telefon s Androidem, možná to byl něčí pracovní notebook, televizor s Tizenem, který si nadělila rodina Novákova z Kozojed pod vánoční stromeček, anebo můj chytrý reproduktor Google Home, na který se už dva měsíce snažím promlouvat moravskou češtinou s vidinou, že mi konečně odpoví.

Surfujících strojů bude letos více než lidí

Faktem nicméně zůstává, že se populace věcí na internetu přiblížila té lidské, která dnes čítá bezmála 7,5 miliardu duší, a letos ji nejspíše i předběhne.

449564971
Okolo roku 2020 bychom mohli podle Agrtneru připojit k internetu 20 miliard věcí

Podle odhadů Ericssonu i zmíněného Gartneru bychom totiž někdy okolo roku 2020 měli připojit k internetu rovnou 20-30 miliard počítačů všech velikostí a form-faktorů od maličkých senzorů a hodinek na zápěstí až po obří sálové mašiny superpočítačových clusterů.

Kdo vlastně surfuje na internetu?

Pokud bude letos s největší pravděpodobností k internetu připojeno více plastových krabiček, než chodí po zemi lidí, nabízí se otázka, kdo je na tom samém internetu vlastně aktivnější.

Surfujeme stále více, telekomunikační společnosti, Microsoft i Google budují nové mezikontinentální podmořské linky a mnozí američtí operátoři se jistě těší na reformy Trumpovy administrativy, protože hodlá zatočit s politikou síťové neutrality, což by umožnilo operátorům účtovat si různé ceny podle toho, kde a jak surfujete.

Pro lidstvo je dnes tedy internetová linka stejně důležitou infrastrukturou jako zapojení do elektrické sítě a hlad po internetu a vyšších rychlostech rok od roku roste. Ale vážení, nenechme se mýlit. Jako lidé taháme za kratší špagát – věci již dávno surfují více než my.

Bot Traffic Report 2016

Tvrdí to alespoň čerstvá studie Bot Traffic Report 2016, kterou zpracovávají analytici z kalifornské Impervy už pátý rok. Tentokrát jako vzorek posloužilo 16,7 miliard návštěv na 100 000 webech z klientské sítě společnosti, která svým zákazníkům nabízí nejrůznější bezpečnosti a CDN služby.

163402230
Lidé jsou na webu dlouhodobě spíše v menšině

A na co tedy v Impervě přišli? Z onoho obřího balíku návštěv tvořili lidé z masa a kostí pouze 48,2 %. Zbylých 51,8 % tvoří věci – všemožní boti, kteří automatizovaně a periodicky vykonávají nejrůznější úkony. Může to být zrovna váš televizor, který stahuje z webu aktualizaci, může to být bot vyhledávače, který indexuje webové stránky, ale může to být samozřejmě i nějaký malware.

Ostatně těchto zlých botů je také více – bezmála 29 %.

Pojďme se na ty roboty podívat podrobněji podle typu

648157902
45 nejaktivnějších hodných botů na internetu, které neubližují, ale pomáhají
  • 24,3 % tvoří malware, který způsobuje třeba DDoS útoky. Vydává se tedy za někoho/něco jiného a simuluje třeba obrovskou návštěvnost webu, který poté havaruje.
  • 12,2 % aktivity tvoří obsahové agregátory (feed fetchers), které třeba kontrolují změny v RSS, stahují webové stránky pro zobrazení na mobilech aj.
  • 6,6 % tvoří indexovací roboti vyhledávačů
  • 2,9 % tvoří nejrůznější marketingoví a reklamní boti
  • 2,6 % tvoří hackovací boti, kteří hledají chyby ve stránkách
  • 1,7 % tvoří boti, kteří kradou data ze stránek
  • 1,2 % tvoří monitorovací a statističtí boti, kteří kontrolují třeba to, jestli je web dostupný
  • 0,3 % tvoří spamovací boti, kteří posílají příspěvky do nezabezpečených fór a diskuzí

Až tedy příště nahlédnete do statistik návštěvnosti třeba svého vlastního webu a blogu, mějte na paměti, že ne každý návštěvník byl skutečně člověk, ale dost možná právě některý z takových automatů, které jsou dnes aktivnější než my a nikdy nespí. Miliony z nich právě teď šmejdí po webu.

50232502
Bot Traffic Report 2016

Přečtěte si také:

Diskuze (1) Další článek: Máte rádi ticho? Palit uvedl první GTX 1050 Ti s pasivním chladičem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,