Věda | Satelit | Google Earth

Lidmi nedotčený deštný prales ještě existuje, vědci ho objevili díky Google Eearth

Existuje v roce 2018 na naší planetě ještě nějaké místo, kam nevkročila lidská noha? Tuto otázku si kladl velšský badatel Julian Bayliss, když zkoumal deštné pralesy v aplikaci Google Earth. Hledal, až našel „terra ignotu“ na vrcholu hory Monte Lico v Mosambiku. O objevu i následné expedici podrobně informuje The Verge.

Zdá se to skoro až neuvěřitelné, že v době, kdy lidstvo ve velkém likviduje deštné pralesy kvůli dřevu, drahým nerostům a zemědělství, může existovat panensky nedotčený kus lesa. Na jaře loňského roku vyrazil Julian Bayliss se 28členným týmem vědců, horolezců, filmařů a odborníků na logistiku do Mosambiku. Příběh celé expedice však začal už před šesti lety, kdy Bayliss objevil pomocí aplikaci Google Earth na vrcholu hory malý kousek lesa.

„Začal jsem systematicky procházet severní Mosambik a zkoumat ho pomocí satelitních snímků Google Earth. Došel jsem k pohoří, kde je Monte Socone. Je to mezi Mabu a Namuli (dvě nedaleké hory), o kterých jsem už předtím věděl. Těsně pod tím jsem viděl kráter s tmavou, kulatou skvrnou. Pomyslel jsem si, že to musí být les.“ uvedl Bayliss v rozhovoru. „Potom jsem si snímky přiblížil a díval se na detaily. Viděl jsem, že okolní krajina je kultivovaná a poměrně narušená. Ale základna v lese byla úplně neporušená, tmavě zelená.“

Oblast. kde Julian Bayliss objevil nedotčený deštný prales
Oblast. kde Julian Bayliss objevil nedotčený deštný prales

Nebylo to poprvé, co našel takové místo – Bayliss používal Google Earth k průzkumu vysokohorských deštných pralesů v Africe asi patnáct let. V únoru 2017 přišel ten správný čas a vědec vyslal na 125 metrů vysokou hranu kráteru dron, aby si potvrdil, že za ní je skutečně les.

Výsledek leteckého průzkumu nebyl velkým překvapením – oblast kolem Monte Lico se skládá z drobných zemědělských farem, čajových a eukalyptových plantáží a lesů. Neexistují zde žádné zpevněné silnice ani domy – jen vegetace křižovaná sítí řek, kterou lze projít pouze s mačetou.

Monte Lico jako nedobytná pevnost

Místní obyvatelé využívali přírodní zdroje v okolí hory Monte Lico, nicméně na samotnou horu bylo téměř nemožné vystoupit kvůli strmým stěnám z hladké žuly. Později však vědci zjistili, že na okraji hory přinejmenším jednou v minulosti přece jen někdo byl.

Pro Baylisse a jeho tým představovala expedice na Monte Lico jedinečnou příležitost k dokumentaci naší planety a měnícího se klimatu. Jak později napsal jeden z členů týmu, les byl v podstatě něčím, jako „časovou kapslí“, neboť příroda zde zůstala prakticky zakonzervována po dobu mnoha desítek let.

Pro Baylisse a jeho tým představovala expedice na Mount Lico jedinečnou příležitost
Pro Baylisse a jeho tým představovala expedice na Monte Lico jedinečnou příležitost

Vědci se vydali na průzkum v květnu, kdy založili tři tábory: základní tábor, satelitní tábor na vrcholu Monte Lico a další tábor na nedaleké Monte Socone, kde v posledních letech zemědělci znepokojivě odlesňují původní deštný prales. Součástí expedice byli kromě vědců také dva horolezci, kuchař, zoologové, lékař a 84letý odborník na motýly.

Cesta na horu Monte Lico přinesla členům expedice různé zážitky, které popsali v reportáži. Na vědecké úrovni bude zpracovávání výsledků neprozkoumaného lesa trvat měsíce, ne-li roky. Ačkoli se jedná o poměrně malé území oproti velkým deštným pralesům, v rámci kterých se podobně velká, lidmi zcela nedotčená území zřejmě rovněž vyskytují, toto je jedinečné svou celistvostí a izolací od okolí.

Diskuze (10) Další článek: Google vylepšil WearOS. Slabinou chytrých hodinek ale zůstává starý čipset

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,