Lidi, proč platíte tolik?

Výsledky poslední ankety ukazují, že většina hlasujících za Internet osobně neplatí a využívá jej v práci nebo ve škole.
Za poslední rok spadly ceny za připojení k Internetu v průměru na polovinu. Příčin je hned několik, v prvé řadě sílící konkurence. Nemalou roli hrála i rozsáhlá kampaň SPT Telecomu. Obyčejný člověk si pořídí převážně modemový (komutovaný, telefonní) přístup. Pevné linky jsou vzhledem k ceně zatím doménou jen různých společností.

Ceny za časově neomezený modemový přístup se pohybují do necelých 500 korun až do 3 000 (můžete se je prohlédnout třeba tady). Z naší ankety vyplývá, že většina platících lidí má tedy zaplacen neomezený přístup. V absolutních číslech to děla plných 29 procent. Jen 12 procent má zaplacen nějaký levnější tarif, jejichž ceny se pohybují přibližně od 200 korun měsíčně.

V normálních podmínkách se trend přiklání stále více k neomezenému přístupu Proč se pořád dívat na hodinky, kolik jsem už „prointernetoval“. Na druhou stranu se u modemového přístupu musí platit telefonní poplatky a ty se jak známo zvýší o plných 25 procent. Takže předpovídat vývoj v této oblasti je dnes složité, působí zde několik protichůdných faktorů.

Asi nejvíce škody způsobí SPT Telecom svým zdražením lokálních hovorů. Je zřejmé, že u nás jsou lokální hovory levné a že zdražení je na místě. Co ale bude s Internetem? Podle mého názoru je možné nalézt kompromis, že by se zavedl nějaký internetový tarif, jak se o tom psalo na Lupě. Tím by se vlk (SPT Telecom) nažral a koza (poplatky za Internet) zůstala (skoro) celá.

Většina lidí využívá Internet v práci (42 procent). To je zatím logické, Internet stále není lidovou záležitostí pro každou rodinu. Stále většině lidí stačí Internet v práci a doma mít radši klid. Nakonec ale všichni podlehnou a Internet si cestu do domácností najde.

Poslední skupinou jsou studenti (18 procent), ti mají většinou Internet zdarma. Objevily se ale už zprávy, že by i oni měli za svá brouzdání sítí platit.

Váš názor Další článek: Jaké soubory se zapisují při instalaci Microsoft Faxu do Windows 98?

Témata článku: , , , , , , , , , , ,