Google | YouTube

Lidé si už na YouTube svými videi vydělali přes 650 miliard korun. Partnerů jsou dva miliony

Partnerský program YouTube, skrze který mohou lidé na platformě vydělávat peníze, je mimořádně úspěšný. Myslí si to alespoň Google, který se celém o programu rozepsal na svém blogu a svá tvrzení podložil čísly. Partnery, respektive vyplácenými youtubery, se už staly 2 miliony lidí, kteří od spuštění celého projektu vydělali přes 30 miliard dolarů, v přepočtu zhruba 653 miliard korun.

Tyto dva miliony lidí se nacházejí po celé planetě, Google je přesvědčen, že Partnerský program YouTube patří mezi největší ekonomické motory tvůrců na internetu obecně. Množství vyplacených peněz neustále roste, jen v druhém kvartálu letošního roku server na reklamách vydělal 7 miliard dolarů, díky čemuž více peněz putovalo právě k lidem.

Podle Googlu jen v USA (v roce 2019) byly lidem vyplaceny takové částky, že by se to dalo přepočítat na 345 tisíc klasických zaměstnání na plný úvazek. Od té doby zájem ještě vyrostl. Jak nedávno sdělila ředitelka YouTube Susan Wojcicki, množství kanálu, které díky svému obsahu k nějakým financím přišly, se v roce 2020 meziročně zdvojnásobilo. Buď peníze získaly ze zmíněného programu, nebo alternativních monetizačních nástrojů jako jsou tzv. super-chat či placené členství.

Z celkového počtu partnerů podle YouTube jen naprosté minimum porušilo stanovy a zveřejnilo problematický obsah. Míra „špatností“ na konci loňského roku byla jen 0,16–0,18 procenta, podle zástupců je tedy značka celého serveru důvěryhodná.

Zástupci také vyzdvihli nový certifikační program, u kterého si tvůrci mohou sami určit, jak vhodní jsou pro spolupráci s inzerenty. Pokud automatický systém YouTube s jejich hodnocením souhlasí, kanálům se zvedne interní známka důvěryhodnosti. To znamená jednak potenciálně více reklamních příležitostí a jednak menší šanci, že algoritmy špatně označí jejich videa.

Váš názor Další článek: Božský režim je nesmrtelný. Nerdi z Redmondu na něj nezapomněli ani ve Windows 11

Témata článku: , , , , , , , , , , ,