Gmail | Dvoufázové ověření

Lidé zbytečně riskují: Dvoufázové přihlašování používá méně než 10 % uživatelů Gmailu

Na konferenci Enigma 2018 jeden z inženýrů Googlu uvedl, že více než 90 % účtů u společnosti není zabezpečeno pomocí dvoufázového ověření. Znamená to tedy, že většina uživatelů je zranitelná vůči únikům hesla. Nastavení zabezpečení je přitom velmi jednoduché. Informoval o tom web The Register.

Dvoufázové přihlašování znamená, že po zadání hesla jste vyzvání k zadání dočasného kódu, který je zaslán buď za pomoci SMS či vygenerován ve speciální aplikaci, nebo potvrzením notifikace na telefonu.

Dvoufázové ověření pro Google účet nastavíte ve Správě účtu.

Doporučuje se používat druhé dvě možnosti, přičemž kódy lze vygenerovat i offline – stačí mít pouze u sebe svůj telefon. SMS totiž mohou být relativně snadno zachyceny, stále se ale jedná o lepší řešení například pro majitele obyčejných telefonů, než nemít ověření zapnuté vůbec.

Neriskujte zbytečně i na dalších službách

Základním pravidlem je nepoužívat pro různé služby stejná hesla, minimálně to platí o těch stěžejních, tedy internetové bankovnictví, e-mail a sociální sítě. Po získání přístupu k těmto stránkám totiž útočník nejen získá vaše citlivé informace, ale může se za vás vydávat či získat přístup do dalších služeb – prostě zkusí stejné přístupové údaje i jinde.

Jak poznáte, že vaše heslo uniklo? Vyzkoušejte Have I been pwned?

Neriskujte zbytečně, všechny tyto služby umožňují nastavení dvoufázového ověření, takže prostá znalost vašeho hesla je útočníkovi k ničemu. Za těch pár sekund navíc, kdy musíte klepnout na notifikaci či opsat kód za přidané bezpečí stojí.

Diskuze (57) Další článek: DJI Mavic Air: Nový dron je menší a levnější, zvládne přitom extra kvalitní videa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,