Facebook | Internet | Meta

Lidé v chudých zemích za „bezplatný“ internet Facebooku stejně museli platit

V rozvojových zemích existuje už roky program nazvaný Free Basics, který nabízí bezplatný přístup na Facebook a několik dalších webových stránek. Je určen lidem, kteří si jinak internet nemůžou dovolit, a spadá přímo pod Metu. Co na první pohled vypadá jako ušlechtilý záměr, má ale zřejmě lehce temné pozadí. Deník The Wall Street Journal (WSJ) informuje, že Meta záměrně neopravila chybu, kvůli které se lidem stejně peníze za používání tohoto internetu strhávaly.

Meta skrze svou divizi Meta Connectivity (dříve Facebook Connectivity) nabízí program už od roku 2013, přístup na internetové stránky poskytuje ve spolupráci s lokálními telefonními operátory. Jak firma uvádí, projekt je úspěšný, poslední čísla existují z loňského října a tehdy jej využívalo 300 milionů lidí. Šlo hlavně o země jako Indonésie, Filipíny nebo Pákistán. 

Kromě toho, že lidé v rámci Free Basics dostanou přístup na Facebook, mají se také dostat k informacím o zdravotní péči a vzdělávání, to vše podle slov Meta zcela zdarma, bez nutnosti platit si standardní internetové připojení na mobilu (v rozvojových zemí lidé přistupují k internetu zcela výhradně přes mobily). 

Vydělali úplně všichni, jen ne uživatelé

WSJ ovšem uvádí, že v programu se vyskytly softwarové chyby, kvůli kterým se uživatelům při využívání stránek v rámci Free Basics stejně účtovaly částky u operátorů. Facebook o tom navíc měl vědět a neudělal nic, ačkoliv někteří zaměstnanci na problém upozorňovali. Lidé podle deníku takto dohromady přišli o miliony dolarů, měsíčně v průměru 7,8 milionu dolarů.

Jádro problému byla videa. Free Basics neumožňoval jejich přehrávání, automaticky je deaktivoval. Pokud si je uživatel chtěl spustit, dostal upozornění, že zde končí jeho bezplatné prohlížení internetu a za video mu operátor strhne poplatek. Respektive takto systém měl fungovat v teorii, v praxi se upozornění lidem často neukazovalo. Takže lidé začali sledovat videa a nevěděli, že za ně budou muset platit. 

Facebook na dotaz WSJ přiznal, že chyba opravdu existovala a tvrdí, že ji již částečně opravil. Rovněž odmítá, že by vznikla tak vysoká škoda, lidé podle něj měsíčně přišli „jen“ o 3 miliony dolarů. Ovšem bavíme se o rozvojových zemích, převážně afrických, i kdyby částka skutečně byla nižší, stále je pro zdejší regiony astronomická.

A proč Facebook nejednal, když o tom podle deníku věděl dlouho? V textu je citován zaměstnanec, který konstatuje, že pro partnerské operátory byl celý incident nesmírně výhodný, protože na tom vydělali. Vydělat mohl i Facebook, videa jsou svatý grál současnosti, navíc v těchto zemích neuvěřitelně roste a nabízí zde i vlastní Wi-Fi.

Nicméně ne všechny regiony jdou firmě na ruku. Indie program Free Basics v roce 2016 zakázala, podle ní porušuje zásady internetové neutrality. 

Diskuze (9) Další článek: NÁVOD: Jak zkrátit nepřehledné kontextové nabídky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,