Lidé měli z klávesnice strach

Když už jsme v tom Redmondu byli, nenechali jsme si ujít možnost položit pár otázek Jimu Cauthornovi, vedoucímu vývoje hardwaru v Microsoftu. Zajímá vás, proč nové klávesnice vypadají, jak vypadají?
Computer: Kde se berou vaše nápady na inovaci klávesnic?

JT: Při vývoji klávesnic se snažíme zjistit potřeby uživatelů a přizpůsobit se jim. Například, když jsme vyvíjeli klávesnici Microsoft Office Keyboard, zjistili jsme, že lidé neumějí používat F-klávesy. Mají z nich strach. Znají význam sotva jedné, dvou a při stisku ostatních jsou zděšeni; netuší, co se stalo. Většina lidí také například nezná význam klávesy umístěné mezi pravým Altem a Controlem – kontextová nabídka. Rozhodli jsme se tedy zjednodušit význam kláves a F-klávesy jsme nahradili těmi nejpoužívanějšími funkcemi, jako je vytvoření či otevření nového dokumentu/zprávy. Nicméně někteří uživatelé F-klávesy potřebují, existuje tedy přepínač, který jim původní funkci kláves nabídne.

Jim Cauthorn

Computer: Jak lidé ve vašich průzkumech reagovali na změnu rozmístění šestice kláves Home/End atd.?

JT: Nové rozmístění je velice přínosné a vítané. Zjistili jsme totiž, že klávesa Delete je často používaná - běžní uživatelé dělají chyby a potřebují se opravit. Proto jsme tuto klávesu zdvojnásobili, aby byla snadno použitelná.

Computer: Rozložení jste ovšem změnili už podruhé, poprvé to bylo při příchodu klávesnice Microsoft Natural Keyboard.

JT: Ano, je to již podruhé. Naše průzkumy zjistily, že lidem nevadí velikost klávesnice – proto jsme v případě Microsoft Office Keyboard přidali část s rolovacím kolečkem a dalšími klávesami. Přesto se snažíme mít klávesnici co nejmenší, a právě proto v případě Microsoft Natural Keyboard došlo k přeskupení kláves Home/End aj. a také kursorových šipek. Nyní jsme se vrátili k standardnímu rozložení kursorových kláves a klávesy Home/End jsme rozmístili nově.

Computer: Může být tedy řekněme za dva roky opět vše jinak?

JT: Domnívám se, že ne. Návrhů na rozmístění kláves bylo několik a toto rozložení zvítězilo. Mimo již zmíněné klávesy Delete, která je díky své velikosti snadno přístupná, je zde velmi logické rozmístění dvojic kláves Home/End a PageUp/PageDown.

Computer: Budete pokračovat ve vývoji ovladačů? Určitě je na nich co vylepšovat, lidé si jistě chtějí nové klávesy přizpůsobit svým potřebám.

JT: Již současné ovladače umožňují definovat význam všech nových kláves.

Computer: To je však globální nastavení. Představoval bych si možnost definovat klávesy tak, aby fungovaly i v produktech nepocházejících od Microsoftu, například aby klávesa Open (Otevřít) fungovala i v Adobe Photoshopu.

JT: Definice nových kláves je otevřená, takže každý výrobce softwaru může využívat nových kláves. Doufáme, že se časem tyto klávesy uchytí a programy je budou podporovat.

Computer: Budou nové ovladače umět definovat nové klávesové zkratky např. Win společně s jinou klávesou?

JT: To je záležitost operačního systému. Windows „svoji“ klávesu blokují pro svoje využití.

Za Computer se ptal Michal Politzer

Diskuze (100) Další článek: Pentium 4 přetaktováno na 4 GHz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,