iPhone | Foxconn

Lidé málo kupují iPhony. Zaměstnancům Foxconnu ubylo práce a klesly mzdy

Apple není jediný, kdo trpí klesajícími prodeji iPhonů v celém světě. Ještě více trpí jeho dodavatelé, respektive zaměstnanci těchto dodavatelů. Server South China Morning Post (SCMP) informuje, že se kvůli tomu výrazně snížily mzdy pracovníků Foxconnu.

Mzdy klesly proto, že nebylo tolik práce, kterou by zaměstnanci mohli vykonat - slabá poptávka jednoduše nevyžadovala tak intenzivní výrobu. Hlavní výrobní sezóna trvala minulá léta ve Foxconnu v průměru 4 až 5 měsíců, ale pro modely iPhonů z roku 2018 to bylo pouze 20 dní.

Zaměstnanci, kteří běžně dostávali měsíční mzdu 4000 juanů (13 400 korun) po dobu několika měsíců, nyní obdrželi pouze 3000 juanů (10 tisíc korun) v jeden měsíc. A aby toho nebylo málo, přišli i o řadu zaměstnaneckých benefitů.

Autobusová linka, která je vozila z ubytovny do továrny, byla zrušena. Někteří lidé tak museli ráno chodit 40 minut pěšky. Bezplatná prádelní služba byla zpoplatněna, nově za vyprání musí zaměstnanci platit 7 juanů (kolem 20 korun).

Pokles exportu o více než 20 procent

Foxconn má po celé Číně celkem 45 továren. Zpráva o utlumené výrobě se týká továrny ve městě Čeng-čou, která je největším montážním závodem na iPhony na světě. Vznikla v roce 2010 a předcházela jí velká investice, přímo v budově je například kancelář celního úřadu, aby se hotové iPhony mohly dostat co nejrychleji na letiště a následně do celého světa. V oblasti dokonce byla vytvořena speciální obchodní zóna, kam může být materiál importován, aniž by ho bylo nutné proclít.

Továrna má všechen potenciál k tomu, aby zažívala rozkvět a chrlila jeden iPhone a druhým. To také poslední roky dělala. Nic ovšem netrvá věčně. Jen v lednu klesl podle místních úřadů v Čeng-čou export mobilních telefonů o 23 procent v meziročním srovnání.

Že je poptávka po iPhonech slabá, přiznal před několika týdny i šéf Applu Tim Cook. Jako důvod uváděl, že lidé obecně nemají touhu kupovat nové telefony a že došlo k masivnímu poklesu poptávky v Číně, třetím největším trhu Applu - mimo jiné kvůli obchodním tarifům, které nastavil americký prezident Donald Trump.

Diskuze (97) Další článek: Bez loga „5G“, jako byste v Barceloně nebyli. Ale 5G opravdu potřebuje pouze Čína a USA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,