Licence Office 2013 je nepřenosná, co když vám ale umře počítač?

Office 2013 je distribuovaný jako předplatné Office 365 a jako klasická licence. Už z minulosti víme, že je klasická licence nepřenosná a tedy přiomíná OEM. Pokud Office 2013 aktivujete na počítači A, nebudete jej moci nainstalovat na počítač B. Jiné programy (třeba produkty od Adobe) umožňují licenci na jednom počítači deaktivovat a poté aktivovat na druhém.

Adam Turner z australského webu The Age si proto položil správnou otázku, co se stane, když vám počítač krátce po nákupu Office 2013 havaruje. Samozřejmě můžete Office a celý Windows přeinstalovat, co když ale selže nějaká část hardwaru, kterou budete muset vyměnit?

Office 2013.png  Office 2013.png
Office 2013

Na to zatím není úplně jasná odpověď, poněvadž Turnerovi se nepodařilo u Microsoftu spolehlivě zjistit, podle čeho se počítá jednoznačná identita stroje. Nejspíš to bude procesor, může ale třeba uživatel, který nainstaloval Office 2013 na klasický HDD disk upgradovat na SSD jednotku? Nezmění se tím hardwarová identifikace počítače? Vzhledem k tomu, že Office 2013 nebude nejlevnější, toto je docela klíčová informace.

Microsoft se v každém případě bude snažit prodávat hlavně předplatné Office 365, které všechny tyto problémy řeší, nicméně Office 365 pro domácnosti je vhodný pro rodinu s více počítači, nikoliv pro jednotlivce, který nechce vcelku logicky platit sto a více dolarů ročně za to, že čas od času napíše nějakou práci do školy, nebo soupis keramických prasátek ve své sbírce.


Zeptali jsme se českého Microsoftu, jak je to tedy s nepřenositelností licence v praxi. Jakmile se dozvíme odpověď, článek aktualizujeme.

Diskuze (131) Další článek: VMware opět nakupoval. Virsto má být útok na Microsoft

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,