Open source | LibreOffice

LibreOffice 7.0 se blíží do finále. Bude rychlejší a lépe kompatibilní s MS Office

The Document Foundation ohlašuje vydání LibreOffice 7.0 RC1. Bezplatný a otevřený kancelářský balík vyjde v ostré verzi začátkem příštího měsíce, ale nadšenci už mohou dnes vyzkoušet některé z novinek či pomoci tvůrcům software vyladit.

Několika zlepšení se dočkaly všechny tří klíčové aplikace – textový editor, tabulkový procesor a prezentační nástroj. Writer bude v češtině a slovenštině u citací nahrazovat nevhodný apostrof (’, tvar 9) za typograficky správnou horní jednoduchou uvozovku (‘, tvar 6). Calc zrychlí výpočty. Impress bude rychleji otevírat prezentace v PPT.

Ve Windows se již hardwarové vykreslování nebude spoléhat na OpenGL, ale grafickou knihovnu Skia a API Vulkan. Zmizí podpora Internet Exploreru 11 pro zobrazení nápovědy. U macOS končí podpora verzí 10.10 a 10.11 a speciálně pro jablečný systém vznikla nová sada ikon Sukapura. Na Linuxu je v prostředí KDE/Qt5 dostupná podpora HiDPI monitorů.

LibreOffice 7.0 podporuje nový verzi svobodného formátu ODF 1.3. Kromě toho se zlepšuje export do formátů MS Office. Wordovský DOCX již podporuje nativní verze 2013 až 2019, nejen kompatibilní režim 2007. Dokumenty by tak měly vypadat stejně v obou softwarech. Zlepšuje se též kompatibilita s XLSX a PPTX. Kompletní seznam změn najdete na oficiálním webu LibreOffice.

The Document Foundation mimochodem oznámila také  novou značku LibreOffice Personal Edition. Pod ní bude spadat klasický kancelářský balíček, jak jej známe doposud. LibreOffice Enterprise pak navíc nabídne i další software a služby.

Diskuze (49) Další článek: Jak se žije s telefonem bez Googlu: Čerstvé zkušenosti s telefony Honor a Huawei

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,